Регион

Зарибиха язовир „Студен кладенец“ с шарани, борят бракониерите с термокамери и дронове

Третият по големина язовир в страната „Студен кладенец“ беше зарибен от Съюза на ловците и риболовците в България с един тон трикилограмови шарани, съобщават от ИАРА.

Това стана в присъствието на председателя на организацията инж. Васил Василев, изпълнителния директор на ИАРА д-р Николай Георгиев, зам.-изпълнителния директор на ИАРА Ясен Киров, председателя на общинския съвет на Момчилград Ерсин Юмер, председателите на ЛРС-Кърджали Васил Дончев, на ЛРС-Ямбол Стоян Стоянов и на ЛРС-Момчилград Танер Идриз, както и представители на областната дирекция на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

Условията за зарибяването бяха отлични. Температурата бе около 5 градуса, а водата хладка, което се оказа благоприятно за над 350-те шарана. Умишлено бе избран зарибителен материал с такива големи размери, за да се намали риска от нападения от хищници и да се увеличи шансът за оцеляване на рибите, посочват от агенцията.

ЗарибяванеВремето също не е случайно, в следващите месеци тези риби ще хвърлят хайвера си и ще умножат популацията на шарани във водоема.

Беше обявена и идеята за въвеждане на режим хвани-пусни, с което ще се гарантира развитието на трофейни екземпляри и ще се подобри здравният статус на рибите. През февруари ще бъде обявено и общественото обсъждане на предложението. С това действие ще се гарантира и ефективен контрол при борбата с бракониерските прояви, допълват от ИАРА, като се ангажират да засилят контрола в района, като в борбата с нерегламентираните прояви ще бъдат включени и термокамери и дронове.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button