Хасково

Заловеният за хероина в пожарогасителите отрича да е знаел за дрогата, пуснаха го под гаранция

42-годишният турски шофьор Емре Айдън, който на 21 януари беше задържан на ГКПП „Капитан Андреево“, след като в два пожарогасителя на камиона му бяха открити малко над 12 кг. хероин, заяви днес пред Хасковския окръжен съд, че не е знаел за дрогата.

Haskovo.info припомня, че тирът, пътуващ от Турция за Нидерландия беше селектиран за щателна митническа проверка. При сканирането с рентгенова апаратура се установи подозрителна плътност в два пожарогасителя, в които беше намерена дрогата за 2 329 008 лв.

От прокуратурата поискаха да му бъде наложена най-тежката мярка „задържане под стража“, защото може да се направи обосновано предположение, че той е извършил престъплението, в което е обвинен, може да се укрие или да извърши престъпление ако бъде освободен. Ако бъде признат за виновен пък го грози затвор от 15 до 20 г. и глоба от 200 000 до 300 000 лв.

Обвиняемият разказа пред съда, че камионът му е бил предварително подготвен в гараж, където той се качил и отпътувал за границата. Твърди, че колкото и пари да му дадат не би пренесъл дрога през границата, а когато митничарите отваряли пожарогасителите отстъпил инстинктивно назад, защото се уплашил, че ще гръмнат.

Той поиска от съда по-лека мярка, защото е разведен и трябва да се грижи за трите си деца, както и за болния си брат. С адвоката му се ангажираха да наеме хотелска стая ако му бъде наложен домашен арест или да съберат пари за гаранция.

ХероинСъдът прие, че от събраните доказателства на този етап от разследването все още не са достатъчно изяснени обстоятелствата в каква степен обвиняемият е съпричастен към извършване на деянието. От друга страна по време на извършената митническа проверка той е оказал съдействие на разследващите органи.

„Тези обстоятелства дават основание да се приеме, че задържането под стража би било несъразмерно ограничаване на този етап от разследването. В този смисъл съдът приема, че съразмерна и подходяща мярка се явява „Гаранция в пари“ в размер на 5000 лева“, посочват от ХОС.

Определението подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Пловдив.

Натъпкаха 12 кг. хероин в пожарогасители – ВИДЕО

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button