Любопитно

Маджарово става българо-румънска артистична резиденция

Тракийското дружество „Димитър Маджаров“ и певческата група „Иглика“ при читалище „Н. Й. Вапцаров-1961“ в Маджарово посрещнаха румънско-британската музикантка и продуцент DJ Николета Карпиняну, известна с артистичния псевдоним Нико де Трансилвания.

Повод за гостуването бе новата инициатива на Българското дружество за защита на птиците – създаване на оригинални музикални творби, вдъхновени от красотата на природата в Източните Родопи и Сакар планина.

Художественият ръководител на „Иглика“ Стефан Милев разказа историята на певческата формация, чието начало е сложено през 2000 г. Гласовитите дами изпълниха песни от своя репертоар, някои по музика и текст на Милев. Те бяха записани от Нико де Трансилвания, която по-късно се поклони пред паметника на Капитан Петко войвода и успя за първи път да види черни лешояди.

МаджаровоЧаст от песните ще прозвучат по време на предстоящата артистична резиденция с домакинството на Маджарово и БДЗП. В нея ще участва и българският музикант, композитор и продуцент Иван Шопов. Идеята е чрез музиката каузата за опазването на природата и културата да достигне до повече хора. България е на второ място като богатство на биоразнообразие в Европа след Испания, припомнят природозащитниците.

МаджаровоТова е чудесна възможност да работим заедно творчески, да привлечем вниманието към тези теми и да помогнем за запазването на нашето природно и културно наследство за следващото поколение, казва Иван Шопов. Той и Нико де Трансилвания ще създадат нови музикални композиции, които разказват историята на Източните Родопи и Сакар, и на хората, които живеят там.

Музикантката има опит в популяризиране на природното и културно наследство на Румъния с изразните средства на музиката и киното, като се фокусира върху автентичния фолклор и красотата на пейзажа в северната ни съседка.

В плановете на предстоящата артистична резиденция е и издаване на видеоклипове към песните.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button