Хасково

Искания за индустриална зона и повече пари за култура на общественото обсъждане на бюджета в Хасково

Искания за проектиране на индустриална зона на територията на бившето летище „Узунджово“ и повече пари за култура бяха отправени на общественото обсъждане на проекто бюджета на общината за 2024 г. в зала „Хасково“, което започна с минута мълчание в памет на починалия общински съветник Росен Атанасов.

В началото кметът Станислав Дечев представи основните акценти по бюджета, чиято рамка е 154.5 милиона лева по приходната и разходната част. Както Haskovo.info писа, увеличението спрямо предходната 2023 г. е с 8 850 001 лв., или над 6%.

Дечев обясни, че ръстът се дължи основно на увеличението на минималната работна заплата, повишените разходи във връзка с инфлацията и спечелените от общината проекти.

БюджетИнвестиционната програма на общината е в размер на 41.5 милиона лева, като голяма част от сумата е за подмяна на водопроводи, включително по селата. Има заделени средства за подмяна на уличното осветление, ремонти на улици, подмяна на светофари и саниране на сгради. Има отделени средства за проектирането на автомобилна писта на терена на бившето летище „Узунджово“.

8 330 000 лева са предвидени за селата, като инвестиционните разходи са над 2.2 милиона лева, а средствата за ремонти са над 2.1 милиона лева.

БюджетХасково е без общински дълг за поредна година. 500 000 лева са предвидени за непредвидени разходи.

Георги Иванов от Сдружение „Активни за гражданско общество“ се изказа за финансова децентрализация на общините и по-ефективно разходване на публичния ресурс. Дечев коментира, че всички общини се борят за децентрализация.

Бюджет
Георги Иванов

Общинският съветник от „Ние идваме“ Марин Райчев попита, защо са заложени средства за проектиране на автомобилна писта на летище „Узунджово“, а не за индустриална зона, от каквато Хасково има нужда и се очаква да привлече инвестиции, приходи и работни места.

Бюджет
Марин Райчев

Кметът отговори, че вече има взето решение на общинския съвет за проектиране на пистата, което трябва да се извърви като стъпка към индустриалната зона. Той посочи, че терен на бившето летище е планиран за индустриална зона, като в тази връзка ще се проектира и път.

Бюджет
Милена Налбантова

Общинският съветник от „Български гласъ“ Милена Налбантова попита дали са заложени средства за обследване на терена зад ДНА, който по нейните думи може да се превърне в пространство за култура. Тя посочи още, че стълбището на източния вход на спортна зала „Дружба“ и фоайето се нуждаят от ремонт. Кметът каза, че не са заложени пари за имота зад ДНА, който не е общински, а въпросните части на спортната зала можело да се ремонтират от средства за текущи разходи.

Общинският съветник от ПП-ДБ Атанас Атанасов каза, че Културният календар на общината заслужава повече от сега предвиденото увеличение от 10%. Бившият министър на културата посочи, че заложената сума е 420 000 лв., като 35 000 лв. в повече били основно за единственото ново събитие, включено в календара – студентският театрален фестивал „Сцена на края на града“.

Бюджет
Атанас Атанасов

Атанасов поиска и да се преразгледат парите, предвидени за Културни инициативи, които сега били 240 000 лв. Той каза още, че би трябвало всеки месец в Хасково да има по едно ключово културно събитие, а не първото през годината да бъде в края на април – „Южна пролет“.

Дечев отговори, че бюджетът за култура на общината се увеличава всяка година и включва и други дейности, като ремонти и средства за издръжка. Градоначалникът го изчисли общо на 6.5 милиона лева. Той посочи, че увеличението на минималната заплата изяжда местните средства и даде пример с парите за оркестрите, които за миналата година са били 600 000 лева, а сега са 885 000 лв.

Заместник-кметът по културата Мария Вълчева не се съгласи, че първото значимо събитие е през април и каза, че през тази година фестивалът „Хайдушка софра“ ще е през март. Дечев обясни, че по принцип се изчаквало приемането на общинския бюджет, което обикновено ставало до април и по тази причина повечето събития започвали след това.

Предстои проектът за бюджет на Община Хасково за 2024 г. да бъде разгледан от общинския съвет.

Обекти, включени в Инвестиционната програма:

  • Ремонтни дейности на уличната мрежа в участъци в град Хасково на обща стойност 2 335 630 лв.
  • Основен ремонт на трети етаж от пневмофтизиатрично отделение на СБАЛПФЗ- Хасково ЕООД на стойност 294 265 лв.
  • Реконструкция на множество части от вътрешна водопроводна мрежа в град Хасково на обща стойност на 1 821 780 лв.
  • Реконструкция на вътрешна водопроводна мрежа в участък по ул. „Аргир Стоилов“, с. Узунджово на стойност 87 697 лв.
  • Енергийно ефективна модернизация на система за външно осветление в град Хасково в размер на 1 630 897лв.
  • Енергийно ефективна модернизация на системи за външно осветление в останалите населени места на Община Хасково на стойност 2 148 817 лв.
  • Реконструкция на корекцията и възстановяване на проводимостта на река Хасковска – участък „Запад“, град Хасково на стойност 1 616 719 лв.
  • Въвеждане на мерки за енергийна ефективност на МЖС на обща стойност 5 811 641 лв.
  • Летище и автомобилна писта област Хасково, община Хасково, с.Узунджово, м. с. УЗУНДЖОВО- проектиране на стойност 150 000 лв.
  • Реконструкция и основен ремонт на сграда на ул. „Петър Берковски“ №5, „Старата къща на чорбаджи Димитрак“ (Детска градина по изкуствата) на стойност 201 146 лв.
  • Рекултивация на клетка 1(стара) в РЦТНО в землището на с. Гарваново на обща стойност 2 242 640 лв.
  • Основен ремонт на общинска пътна мрежа, включително мостови съоръжения (ППР) на обща стойност 242 760 лв.
  • Допълнително водоснабдяване на с. Козлец, с. Широка поляна и с. Николово (проектиране) в размер на 60 000 лв.
  • Изграждане на площадка за безвъзмездно предаване на разделно събрани отпадъци от домакинствата, включително едрогабаритни и опасни отпадъци, местност Караемач в Хасково в размер на 788 700 лв.
  • Монтаж на мълниеотводна инсталация на Стадион „Младост“ на стойност от 60 000 лв.
  • Разширение на гробищен парк в град Хасково на стойност 110 000 лв.
  • Светофарни уредби- 4 бр. на стойност 36 000 лв.
  • Изготвяне на инвестиционен проект във фаза „идеен проект“ за обект: „Изграждане на югоизточен и югозападен обход на град Хасково, състоящ се от следните самостоятелни етапа по смисъла на чл. 152, ал. 2 от ЗУТ Етап 1: Изграждане на югоизточен обход на град Хасково и Етап 2: Изграждане на югозападен обход на град Хасково“ на стойност 25 158 лв.
  • Изработване на ел. система за прием на деца в ДГ на стойност 37 000 лв.
  • Изготвяне на Подробен устройствен план на с. Войводово, с. Долно Войводино, с. Книжовник, с. Корен, с. Любеново, с. Манастир, с. Мандра, с. Маслиново, с. Николово, с. Орлово, с. Родопи, с. Стойково и с. Тракиец, община Хасково на стойност от 108 000 лв.
  • Изработка, доставка и монтаж на беседки – 25 броя на обща стойност 137 010 лв.
  • Общ устройствен план на община Хасково на стойност 422 400 лв.
  • Определяне на териториалния обхват на недвижимата културна ценност край гр. Хасково – крепостта „Хисар“ на стойност 21 600лв.
  • Георефериране и интегриране в ГИС на всички кадастрални и регулационни планове на Община Хасково на стойност 60 000 лв.
  • Отчуждаване на земя по решения на ОбС – Хасково за прилагане на улична регулация на стойност 50 000 лв.

154.5 млн. лв. е проектобюджетът на Хасково за 2024 г. – с над 6% повече от стария

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button