Външни публикации

Каква е разликата между ендуро и мотокрос?

Макар и мотокросът и ендурото да си приличат на пръв поглед, те са две различни една от друга дисциплини. За тях се изискват както определени умения, така и различен вид мотори и трасета.

Продължете да четете, за да разберете основните разлики между ендурото и мотокроса, както и от каква екипировка ще се нуждаете за тях.

Какво е мотокрос?

Когато се говори за мотоциклетни състезания, повечето хора се сещат за мотокрос. Спортът се провежда на затворена писта, направена от смесена пръст, кал и трева. Всяко трасе за мотокрос е уникално, но обикновено можете да очаквате смесица от хълмове и интензивни завои.

Интензивността на дисциплината изисква добра физическа подготовка както на пистата, така и извън нея. В състезателните мотокрос състезания на пистите се приемат до 40 състезатели за определен брой обиколки.

Облеклото за този спорт се състои от панталони, блузи, яке, протектори, ръкавици, очила и ботуши за мотокрос.

Какво е ендуро?

Ендуро е също офроуд мотоциклетна дисциплина, която изисква още по-голяма физическа издръжливост.  Вместо на затворено трасе, състезанията по ендуро се провеждат на открито и обхващат горски, планински и пустинни трасета. На тях има препятствия от природата, каквито са скалите и реките.

Състезанията по ендуро могат да продължат с дни, но това не е проблем. Причината е че моторите за този спорт са конструирани така, че да издържат на дългите преходи и неравните терени.

Ендурото има богата история, като най-старите състезания по дисциплината датират още отпреди 20-те години на миналия век и продължават успешно и до днес. В тях състезателите се подреждат в редици по двама или трима. Всяка редица получава стартови сигнали през минута.

Облеклото, което се използва за ендуро, включва всичко, което и това за мотокрос, но е от по-здрави материи.

Основни разлики между мотокрос и ендуро

Мотокросът и ендурото имат една основна разлика – теренът. Трасетата за мотокрос са създадени от човек, като са използвани смес от почви за оптимално каране. Ендуро трасетата са създадени от природата и препятствията му трудно могат да бъдат предвидени. Те могат да бъдат истинско предизвикателство.

Характеристики на мотоциклетите

Мотоциклетите за мотокрос и ендуро по същество използват един и същ двигател, но са проектирани да се представят най-добре в своите дисциплини. Например гумите за мотокрос имат по-добро сцепление за управление на трасе с повече пясък, докато тези за ендуро са създадени за всякакви терени.

Също така мотоциклетите за мотокрос трябва да са аеродинамични и по-леки, докато тези за ендуро са по-тежки и масивни. Част от това тегло се дължи на по-големия резервоар за гориво, нужен за изминаването на по-дълги разстояния.

Струва си да обърнем внимание и на ускоряването. Мотокрос мотоциклетите са с по-къси предавки и ускоряват по бързо, но за сметка на това ендуро мотоциклетите имат по-голяма максимална скорост.

Мотокрос или ендуро?

Но коя от двете вълнуващи дисциплини да изберете? Мотокросът и ендурото са еднакво вълнуващи моторни спортове. Изборът на подходящия за вас е въпрос на предпочитания.

Ако обичате бързите състезания – мотокросът е по-подходящ за вас. С ендурото можете да се наслаждавате на красиви пейзажи. Същото така е важно да вземете предвид и физическата си подготовка – за ендуро ще ви е нужна повече.

И двата спорта могат да ви дарят с вълнуващи преживявания и незабравими офроуд спомени. Единият е интензивен, а другият изисква издръжливост. Едно обаче е сигурно – високата доза адреналин е гарантирана.

Back to top button