Хасково

България и Турция: Живеем обща култура

УченицитеМежду българския и турския народ има страшно много общи неща. Този извод си направиха децата от СОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ в Минерални бани, които в продължение на половин година бяха част от трансграничния проект „Живеем обща култура“.

В рамките на проекта участниците от Минерални бани от училището в Атакьой подредиха две етнографски изложби и организираха кулинарно шоу, както в България, така и в Турция.

„Оказа се че общите неща действително са много. Първо при предметите от бита – оръдията на труда са едни и същи, облеклото също е подобно“, коментира Анна Тодорова от екипа на проекта. 

При ястията приликата е абсолютна. И в България, и в Турция сред традиционните храни са пиле с ориз, баница, бухти. Еднакви са и сладките неща. 

Най-ценното след реализирането на проекта обаче са контактите на децата от двете страни на границата. Те били силно впечатлени от забележителностите в съседните страни и продължават да поддържат връзка с новите си приятели и след като са се завърнали, допълни Тодорова.

Проектът „We are living our common culture“ е по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Турция CCI 2007CB16IPO008.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

4 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
cop
cop
18.05.2012 19:21 19:21

какво общо с турците…,щото аз немога да видя нищо.ако някои види нещо то нека д аиде в БАТАК и пак да си помисли.

vyzmuten
vyzmuten
19.05.2012 0:55 0:55

Загиналите под турския ятаган сигурно се обръщат в гроба си , че ние искаме да „живеем обща култура“ с техните палачи ! Ако не беше 5-вековното турско робство България щеше да наброява 70 милиона , а не едва 7 ! Щяхме да бъдем една велика държава , а не смачкана нация с робски души ! В какво се състои тогава общата КУЛТУРА МЕЖДУ ТУРЦИ И СЛАВЯНИ !?

aa
aa
19.05.2012 5:35 5:35

ne vi li stigat 500 godini ?????????? a e oshte li iskate da va ma4kame ?

гражданка
гражданка
19.05.2012 10:10 10:10

Защо сега търсите общото между България и Турция,две различни по манталитет държави,забравихте ли преди години как се плюеше по турското малцинство в България,защо,та то е родено и израсло на наша-българска земя и деди и пра деди са дали по нещо на тази държава,изгониха ги като мръсни кучета, а сега на кого гъзомийничим?Какво общо имаме ,къде няма сладки,баници и тем подобни лакомства,за какво общо облекло говорите,та кой ходи тук с фереджета или сравнявате турските села с селата в Турция.Минерални бани е с турско насаление и ако гледате това съвсем незначи че България е като Турция,какви са тия проекти,кой си пълни гушата и замаява децата ни спете се бе хора и се огледайте,услушайте се и си дайте равносметка на стореното, родителите ви се обръщат в гроба от срама ви и позора ви!

Back to top button