Хасково

59 не се явиха на матурата по Български език в Хасковско

Матура, архив59 зрелостници от областта днес не се явиха на матурата по Български език и литература, съобщи за Haskovo.info началникът на Регионалния инспекторат по образование Иван Панайотов.

Подадените молби за държавния зрелостен изпит бяха 2211. 130 ученици не бяха допуснати, тъй като не успяха да завършат успешно 12 клас. Така днес в изпитните зали дойдоха 2022-ма зрелостници. 

Изпитът се провежда в 22 училища в областта. В 8:32 часа е дадено началото на препитването в последното школо от региона. Дванайсетокласниците са разпределени в 166 зали, в които има камери. Ангажирани са и 406 квестори.

Матурата по български език и литература е с продължителност 4 часа. Зрелостниците решават от 40 въпроса, което може да им донесе максимум 70 точки. Въпросите са разбъркани от компютър и комбинирани рано тази сутрин, като има около 12 милиона комбинации на варианта на теста, казват от просветното министерство. 41 задача носи максимално 30 точки и е писане на текст по художествена творба. Тя бе изтеглена измежду 30 теми. Зрелостниците трябва да пишат с черна химикалка. Резултатите от матурата ще станат ясни до 11 юни.

Матурата по втория задължителен предмет ще бъде на 23-ти май. Там се очаква да се явят 2153 ученици.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button