Регион

Събраха чували с боклуци от защитената зона „Злато поле“

Служители на РИОСВ – Хасково и ученици почистиха защитената зона „Злато поле“ край едноименното димитровградско село, съобщават от екоинспекцията.

Посещението на децата от СУ „П. Р. Славейков“ в Кърджали беше по случай Световния ден на влажните зони – 2 февруари. „Злато поле“ е единствената влажна зона на територията на екоинспекцията с площ от 848 дка.

Учениците се запознаха с важното значение на влажните зони за екологичното равновесие на планетата. Те разгледаха защитената местност и наблюдаваха зимуващите птици – голям корморан, сива чапла, лебеди и др. След увлекателната беседа се включиха в акция по почистване на терена от отпадъци, заедно със служители на екоинспекцията.

ПочистванеВ кампанията участваха и децата от Детска градина „Здравец“ – Момчилград. Малчуганите от група „Дъга“ отбелязаха Световния ден на влажните зони, като научиха значението им забавлявайки се.

ПочистванеПоради физическите си характеристики зоните предотвратяват наводненията и поддържат безопасни и естествени нива на водата. В същото време те захранват подземните запаси от вода.

ПочистванеБогатите екосистеми на влажните зони осигуряват изобилие от храна за всяко жива същество в хранителната верига. Тези типове екосистеми абсорбират милиони тонове въглерод всяка година.

ПочистванеОбщо влажните зони съдържат около една трета от световния въглерод и ако се разпаднат, заключените в техните почви емисии ще бъдат освободени с ефекта на въглеродна бомба, допълват от РИОСВ.

Почистване

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button