Регион

Близо 2000 опита за незаконно преминаване на българо-турската граница през 2024-а

1980 опита за незаконно преминаване през българо-турската граница са извършили граждани на трети страни през януари тази година, съобщават от МВР.

Това е с 69% по-малко в сравнение с януари 2023 г., когато са били към 6380. Отчетеното намаление е в резултат на предприетите мерки от Главна дирекция „Гранична полиция“ и доброто сътрудничество с турските власти, отчитат от ведомството.

75 нелегални мигранти са задържани на българо-турската граница. По подадена от българските гранични патрули информация турските гранични власти са задържали 10 души на съседна територия.
Близо 1900 мигранти самостоятелно са се завърнали във вътрешността на Турция, след като са установили наличието на български патрули и постове по линията на границата. Възможно е част от самостоятелно завърналите се във вътрешността на съседната държава да са направили повече от един опит за преминаване на територията на България.

Сред националностите на задържаните на вход на българо-турската граница най-голям е броят на гражданите на Афганистан – 35, Сирия – 14, Палестина – 5.

Миграционният натиск по българо-гръцката граница е под 1% от общия. През януари на изход на българо-сръбската граница са задържани 159 граждани на трети страни, което е увеличение с 54%, сравнено със същия период на миналата година. Най-голям е броят на гражданите на Афганистан – 45, Сирия – 33, Мароко – 27, Ирак – 13.

На българо-румънската граница са задържани 53 граждани на трети страни, което е увеличение със 141% в сравнение със същия период на 2023 г. Сред нарушителите на изход на българо-румънска граница най-голям е броят са гражданите на Сирия – 51. Половината от тях са задържани на зелена граница, а останалите – укрити в товарни автомобили.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button