Хасково

Над 200 селскостопански машини блокираха до обяд международните пътища край Хасково – ВИДЕО

Над 200 селскостопански машини от протеста на земеделците блокираха от 10 до 12 часа международните пътища I-5 и I-8 при детелината до Бирената фабрика край Хасково. Блокади има на над 80 места в страната.

Малко след началния час на блокадата започнаха да се образуват колони от чакащи да преминат автомобили. Пропускат се линейки и други коли на специален режим.

Председателят на сдружението на зърнопроизводителите в Хасково Станислав Стоянов каза, че в протеста участват животновъди и членове на Българската аграрна камара, включително и от Кърджали.

ПротестПротестът е ескалиращ, като всеки ден ще се увеличава с час, като в сряда например ще е на същото място и ще е от 10 до 13 часа. В събота и неделя няма да се протестира, но в понеделник може да е по-мащабен.

Протест
Станислав Стоянов

Засега няма други затворени пътища в Хасковска област. Най-близката блокада е при птицекомбината до Стара Загора.

„За нас даже не са толкова важни парите, колкото да се реши законовата уредба и да се защити селското стопанство от нелоялния внос“, каза Стоянов.

ПротестНа срещата в неделя премиерът Николай Денков обяви, че държавата ще подпомогне финансово само зърнопроизводителите, които могат да докажат, че стопанствата им са били на загуба за 2023 г. Подпомагането ще стане чрез подаване на декларации в НАП до края на февруари.

Според Тенчо Тенчев, който е един от лидерите на протеста в Хасковско, това е опит да се раздели аграрния сектор. Той допълни, че досега протестите не са имали политически искания, но може би вече било време да се поискат оставки на земеделския министър и на премиера.

Протест
Тенчо Тенчев

„Какво направиха те за защита на родното производство. В една Турция докато не се изчерпи родното производство, всички стоки, които влизат са със защитни мита. Цяла Европа гори, какво направиха там – една прибързана зелена сделка, която попари всички. Как можаха да намерят 50 млрд. евро за Украйна, а не намериха пари за подпомагане на собствено производство. Забраняват производството на стоки с пестициди, а разрешават на трети страни да ги внасят – пълни глупости“, разгневен е зърнопроизводителят.

ПротестИскания на протестиращите земеделци

1. Включване на основните пет култури в сектор „Зърнопроизводство“ (пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед, рапица) в държавната помощ „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ за 2024 г., без това да повлияе върху подпомагането за другите сектори.

2. Изпълнение на законодателни инициативи, свързани с подобряване на възможностите за извършване на земеделска дейност, а именно:

– Промени в чл. 37в от Закон за собствеността и ползването на земеделски земи (ЗСПЗЗ), касаещи улесняване процеса на доброволно споразумяване за комасирано ползване на земеделските земи;
– Промени в Закона за арендата, целящи регламентиране на сключването на дългосрочни договори при наемане/арендоване на земеделска земя;
– Приемане на държавен механизъм за регулация на рентните плащания в страната, основан на добив и продажни цени;
– Създаване и приемане на Закон за браншовите организации в земеделието, Закон за аграрната камара и Закон за селскостопанските кооперативи;
– Определяне на напояването като стратегически национален приоритет – мерки и действия за подобряване на поливното земеделие в страната: държавна подкрепа за цената на водата; облекчаване на нормативните режими за инвестиционни проекти, свързани с водоспестяващи технологии.

3. Отстояването на твърда позиция за защита на българското производство при предоговарянето на регламента за либерализирана търговия с Украйна, т. нар. Регламент за автономни търговски мерки (АТМ), като се предотврати повторна заплаха за родното производство на зърнени и маслодайни култури, чрез включване в регламента на защитни мерки, лицензионни режими и квоти за вносните суровини.

4. По отношение на екологичните изисквания спрямо селското стопанство, произтичащи от Зелената сделка, българската страна да отстоява и изисква на европейско ниво облекчаване на зелените правила в Стратегическите планове за развитие на земеделието и селските райони, в това число и за прилагане за 2024 г. на дерогация от задължителните условия по ДЗЕС 7 Ротация на културите или други практики, целящи за запазването на почвения потенциал като диверсификация на културите и ДЗЕС 8 Минимален дял от обработваемата земя, отделена за непроизводствени площи и характеристики.

5. Отстояване на европейско ниво на позицията за реално изравняване на субсидиите и подпомагането за европейските производители.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

9 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Евелин
Евелин
06.02.2024 12:16 12:16

Браво! Успех! С вас сме!

Джоко
Джоко
06.02.2024 14:39 14:39
Отговор до  Евелин

Ивелино, мозък промит увреден , кои сте вие ,за да сме с вас? Тези същите изнудвачи, блокиращи магистрали и важни икономически артерии…
тези,които периодично и регулярно блокират държавата с акции платени от кръгове целящи дестабилизиране на държавата,са купили теб и наивници,като теб…..
Както са те купили,така и ще те продадат !!!!!!
Ама ти от къде да знаеш,че си вече купен/а/.

Askovlia
Askovlia
06.02.2024 13:29 13:29

Браво зърнари! Браво Ивелине!
Да , ама не ! Не всички сме с вас зърнари! Не съм против всеки да си търси правото , всеки да се бори за благополучието си. Нооо , не и за сметка на други хора! Не може някои със сила да налага мераците си! Нямам намерение да коментирам основателен ли е протеста ви , но протестирайте на жълтите павета , протестирайте по площадите , пък ако искате и на полето , но не да затваряте пътища и да пречите на другите хора.
Заради силовите ви действие не бих ви подкрепил ! Не , в никакъв случай!

Селянина с колелото
Селянина с колелото
06.02.2024 13:43 13:43

Нали не са на нивата в момента? Този да се беше обръснал поне!

ПЕТЪР
ПЕТЪР
06.02.2024 13:43 13:43

Този Станислав да обясни как така жена му работи в общинската служба по земеделие в Димитровград, а той е земеделец….Супер голям конфликт на интереси…Мазен комунист, личи му отдалеч! то всички хора които живеят с 1000 лв на месец ако излязат на пътя да протестират какво ще стане? Браво на Денков, докажете че сте на загуба и ще ви се помогне…Да ама не са на загуба….

Българин - Реалист
Българин - Реалист
06.02.2024 22:38 22:38

Заслужават подкрепа от целия народ земеделските производители! В наш интерес е да има българска храна – прясна, качествена. Така и работни места се откриват, и икономиката върви, и нашите пари остават в нашата държава! Така и живеца в страната се запазва. Селското стопанство и трудолюбието на българския народ са ни спасявали от всяка криза. България е идеална за земеделие страна, това ни е най-силния ресурс- ЗЕМЯТА!
Подкрепа, земеделци, продължавайте да ни храните!

Анонимен
Анонимен
07.02.2024 9:02 9:02

Миналата година имам 3 000 000 печалба , тази 1 000 000, значи съм на загуба 2 000 000! Какво неясно има, питат зърнарите!?!?

Тенчо Тянков
Тенчо Тянков
07.02.2024 9:03 9:03

Зърнарите хем ни „хранели“, хем заради Украйна не можели да си реализират продукцията?! От където следва, че всъщност нас не ни „хранят“ те, а Украйна, която си реализира продукцията!

Анонимен
Анонимен
07.02.2024 9:05 9:05

Какво искат зърнарите ? Пари и да не плащат данъци и ренти !

Back to top button