Хасково

Втори ден земеделска блокада на пътищата край Хасково

За втори пореден ден протестиращи земеделци блокираха със селскостопанска техника международните пътища I-8 и I-5 при детелината до бирената фабрика край Хасково. Блокади има в цялата страна.

Днешният им протест ще е с час по-продължителен от вчера и ще продължи от 10 до 13 часа. Недоволството им ще е ескалиращо – в четвъртък ще е до 14, а в петък до 15 часа. В събота и неделя няма да се протестира, а ако проблемите на сектора не бъдат решение се очаква още по-мащабно недоволство от понеделник.

По думите на председателя на сдружението на зърнопроизводителите в Хасково Станислав Стоянов за тях не са толкова важни парите, колкото да се реши законовата уредба и да се защити селското стопанство от нелоялния внос. „Декларацията ни е входирана в Министерски съвет и като я изпълнят ще прекратим протестите“, каза Стоянов.

ПротестЗемеделските производители казаха, че всички, които са излезли на протест са на загуба. Това се влияело и от вноса. Имали и нереализирана продукция от години. Протестиращите казаха, че нямат политически искания и не искат оставката на управляващите.

ПротестТази вечер се очаква да се проведе среща между протестиращите и правителството в Министерски съвет.

ПротестИскания на протестиращите земеделци.

1. Включване на основните пет култури в сектор „Зърнопроизводство“ (пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед, рапица) в държавната помощ „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ за 2024 г., без това да повлияе върху подпомагането за другите сектори.

2. Изпълнение на законодателни инициативи, свързани с подобряване на възможностите за извършване на земеделска дейност, а именно:

– Промени в чл. 37в от Закон за собствеността и ползването на земеделски земи (ЗСПЗЗ), касаещи улесняване процеса на доброволно споразумяване за комасирано ползване на земеделските земи;
– Промени в Закона за арендата, целящи регламентиране на сключването на дългосрочни договори при наемане/арендоване на земеделска земя;
– Приемане на държавен механизъм за регулация на рентните плащания в страната, основан на добив и продажни цени;
– Създаване и приемане на Закон за браншовите организации в земеделието, Закон за аграрната камара и Закон за селскостопанските кооперативи;
– Определяне на напояването като стратегически национален приоритет – мерки и действия за подобряване на поливното земеделие в страната: държавна подкрепа за цената на водата; облекчаване на нормативните режими за инвестиционни проекти, свързани с водоспестяващи технологии.

3. Отстояването на твърда позиция за защита на българското производство при предоговарянето на регламента за либерализирана търговия с Украйна, т. нар. Регламент за автономни търговски мерки (АТМ), като се предотврати повторна заплаха за родното производство на зърнени и маслодайни култури, чрез включване в регламента на защитни мерки, лицензионни режими и квоти за вносните суровини.

4. По отношение на екологичните изисквания спрямо селското стопанство, произтичащи от Зелената сделка, българската страна да отстоява и изисква на европейско ниво облекчаване на зелените правила в Стратегическите планове за развитие на земеделието и селските райони, в това число и за прилагане за 2024 г. на дерогация от задължителните условия по ДЗЕС 7 Ротация на културите или други практики, целящи за запазването на почвения потенциал като диверсификация на културите и ДЗЕС 8 Минимален дял от обработваемата земя, отделена за непроизводствени площи и характеристики.

5. Отстояване на европейско ниво на позицията за реално изравняване на субсидиите и подпомагането за европейските производители.

Над 200 селскостопански машини блокираха до обяд международните пътища край Хасково – ВИДЕО

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

6 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Стар Комбайнер
Стар Комбайнер
07.02.2024 17:07 17:07

Комбайнерите защо не стачкуват когато е жътва а сега като искат да затварят парламента а не да пречат на хората,като не им отърва сменят бизнеса,като нямаше субсидии как излизаше сметката.При пазарна икономика е така.

Тротил
Тротил
07.02.2024 22:52 22:52
Отговор до  Стар Комбайнер

Защото вече свикнаха до цоцат и са добре организиран картел!

Анонимен
Анонимен
07.02.2024 20:13 20:13

Пешко

Пешко
Пешко
07.02.2024 20:17 20:17

Значи във всички други браншове може да се внася от вън за да е по-ЕВТИНО САМО ПРИ ТИЯ „Тарикати“ не може…..А като им е кеф изнасят навън и за вътрешния пазар остава пак Покара с големия у.й .Да го духате ……Пазарна икономика ! Като не ви изнася…..Терминал 2 и Дърпай към Чужбина….Или почваш нещо друго….Ай сиктир ….Ше пречат на всички Хора

Тротил
Тротил
07.02.2024 22:36 22:36

Никой не ги задължава да се занимават с земеделие да си продават тракторите и да не нарушават и пречат на останалите граждани хляб ще има и без тях!

Картоф
Картоф
08.02.2024 8:38 8:38

Защо не стачкуват пред парламента като се недоволни, а блокират пътищата? Хората са на работа!

Back to top button