Регион

Тракийци на събор край Габерово

Тракийци, архивПотомци на тракийски бежанци тази сутрин заминаха на събор край маджаровското село Габерово. Всяка година на 24 май хасковското Тракийско дружество тачи дълголетната традиция на преклонение пред българския дух.

Габерово е заселено по време на Балканската война 1913 година от тракийци, принудени да напуснат родните си места в Одринска Тракия. Признато е като населено място чак в 1931 г. Някога местното население вдигнало в местността Хисаря параклис, посветен на Светите братя Кирил и Методий. В деня на християнския празник на Светите равноапостоли хората от околните села слизали в подножието на местността, където вземали вода от скалист кладенец, измивали се за здраве и вързвали конци по околните дървета.

През втората половина на ХХ век параклисът край обезлюдяващото се село е изоставен и рухва. Възстановен е отново през 2000 г. от хасковска фирма, за освещаването е поканен Старозагорския митрополит. За втори живот се възражда и съборът , на който в родния си край идват хора от близо и далеч.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Гюргенче
Гюргенче
24.05.2012 21:44 21:44

Моят баща е роден там.Мисля.че селцето е основано по-късно.Със сигурност бежанците са от Дедеагачко,десния бряг на Марица-не Одринска Тракия.
Параклисът,съборът също,са възстановени от Митко Назъров-ПИМ,майка му е потомка на Гюргенци.А може и да е родена в Гюрген.
ПП Габе(ъ)р -дървото-на турски е гюрген.

Back to top button