Хасково

Плоча и композиция в памет на основателя на немската гимназия Васил Иванов

ГПЧЕ - Хасково

Паметната плоча

Плоча в памет на първия директор на Немската гимназия в Хасково Васил Иванов и композиция, олицетворяваща духа на гимназията в лицето на нейните възпитаници, преподаватели  и продължители на делото на основателя, бе открита днес в ГПЧЕ „Проф. д-р Асен Златаров“. 

Идеята възникнала в група във фейсбук, наречена НЕГ (Немска езикова гимназия), в която членуват 220 възпитаници на училището, основно от випуските от 1975 до 1969 година.

Създател на групата е Жана Ников. През май миналата година тя се опитала да изпрати съобщение до бивши свои съученици и така по грешка направила фейсбук групата. От дума на дума бившите възпитаници на Немската гимназия решили да създават паметна плоча на Васил Иванов.

ГПЧЕ - Хасково

Композицията

На 20 декември миналата година открили дарителска сметка и започнали намирането на средства. 190 бивши възпитаници от България, Германия, САЩ, Австрия, Словения, Люксенбърг, Великобритания, Швеция, Белгия и Франция откликнали на призива и събрали над 14 000 лева.

Инициаторите се свързали с Минко Димов – възпитаник на гимназията от випуск 1979, живеещ в САЩ, който изготвил два идейни проекта – традиционен и интерпретационен вариант, които в следващите месеци станали реалност.

На откриването днес на плочата и композицията присъства дъщерята на Васил Иванов – Стела Иванова. „Безкрайно съм благодарна за признанието към моя баща, защото ако не беше той наистина нямаше да има немска гимназия, а сега Гимназия с преподаване на чужди езици „Проф. д-р Асен Златаров“.

ГПЧЕ - Хасково

Жана Ников


ГПЧЕ - Хасково

Минко Димов


ГПЧЕ - Хасково

Стела Иванова


ГПЧЕ - Хасково

Инициаторите


ГПЧЕ - Хасково
ГПЧЕ - Хасково
ГПЧЕ - Хасково
ГПЧЕ - Хасково

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button