Хасково

Икони от региона на изложба в Одрин

Деведжи ханЦенни икони от района на Ивайловград и Хасково ще бъдат показани в Одрин, съобщиха от Регионалния исторически музей в Хасково. Тази вечер в съседния турски град се открива изложбата „Икони от Родопите“. Експозицията гостува в рамките на едногодишния проект  „Музеите по поречието на река Арда“ , в който основни партньори са двете културни средища в Кърджали и Одрин.

Иконите датират от 16-19 век. Те са събирани от храмове в Ивайловградско, Хасковско, Кърджалийско и Смолян по време на научна експедиция на Националния исторически музей преди 27 години . По-голямата част са дело на зографи от Одринската иконографска школа.

Впечатляващата колекция ще бъде подредена в култова за Одрин сграда. Построеният през 15 век Деведжи хан, който днес е Културен център, е един от първите архитектурни образци на османските ханове. 

Старинните икони са показвани в криптата на храм-паметника „Александър Невски“ и в Аладжа манастир край Варна. В Одрин те ще останат до 3 юни.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button