Регион

Обзавеждат сигурна зона за непридружени деца в Харманли

В Регистрационно-приемателния център в Харманли вече е изградена сигурна зона за непридружени деца.

Предстои нейното оборудване. Зоната се очаква да бъде открита в края на февруари или в началото на март, съобщи Мариана Тошева, директор на Държавната агенция за бежанците. Тя участва в представянето на инициативата „На Фокус – националният капацитет в областта на убежището и миграцията“, която се изпълнява от Областната организация на БЧК в Ямбол. Обучителен семинар с домакин БЧК вече се състоя и в Хасково.

Целта е подобряване на националния капацитет на компетентните служби и заинтересованите страни в България в областта на убежището и миграцията. Агенцията е партньор на БЧК-Ямбол .

В България за 2023 г. са регистрирани 3869 непридружени непълнолетни, но повечето от тях намират начин да напуснат страната ни, каза още Тошева. Голяма част от тези деца са момчета на възраст 16-18 г., основно от Сирия и Афганистан.

Големият проблем е, че децата напускат България с помощта на трафиканти. Центровете у нас са от отворен тип и никой не може да ги спре, а тяхното желание не е да останат в България. Родителите на тези деца са ги изпратили със задача да стигнат до Белгия, Франция, Германия, допълни Тошева.

Сигурната зона в Харманли е третата у нас, другите две са в центровете в кварталите „Военна рампа“ и „Овча купел“ в София.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
13.02.2024 9:05 9:05

На тази възраст те не са вече деца,а защо трябва да бъдат спирани след като нямат желание да остават в страната?Само излишни средства за оборудване на нова сграда .

Back to top button