Хасково

Хасковски ученици с лекция за безопасен интернет и съвети за силни пароли

Лекция за безопасен интернет имаха ученици от ПМГ „Акад. Боян Петканчин“ в зала „Хасково“.

Гимназистите получиха съвети как да се държат във виртуалната среда от координатора на националния център за безопасен интернет Антоанета Василева и Димана, която е част от екипа. Присъстващите в залата имаха възможност да проверят силата на своите пароли. Василева ги предупреди да не използват едни и същи пароли например за имейла и Инстаграм. Тя препоръча на децата да поставят от двата края на сегашната си парола по един от символите като „*“ или „?“, които усилват многократно защитата.

Националният център за безопасен интернет има и консултативна линия на телефон: 124 123, на която всеки може да се обърне за съвет и помощ при проблем в интернет. Последните получени сигнали например са за тормоз във вайбър и изтичане в интернет на голи снимки на момиче.

ЛекцияЗаниманието беше част от започващата за седма година Образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, която е съвместен проект на Висшия съдебен съвет и Министерството на образованието и науката. За втора година партньор е ПМГ – Хасково, като в организацията са Окръжен съд – Хасково, Районен съд – Хасково, Окръжна прокуратура – Хасково и Районна прокуратура – Хасково. Към участие в програмата за поредна година е привлечена и Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните при Община Хасково.

ЛекцияИнициативата беше представена от председателите на окръжния съд Миглена Тянкова и на районния съд Пламен Георгиев, както и от координатора – съдия Стратимир Димитров. Предстоят лекции за независимостта на съдебната власт, детското насилие в училище, за децата като жертви и извършители на престъпления, мястото и ролята на видеоконферентната връзка, правото на потребителите и престъпленията в транспорта. Последните две теми са по избор на учениците.

ЛекцияПо традиция програмата ще завърши със симулиран съдебен процес с участието на децата.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Бай танас
Бай танас
12.02.2024 19:45 19:45

Жената на занимаващия се с продажба на плът седнала баш при магистратите. Другия път с прангите.

Back to top button