Хасково

Хасковски лекари: Грипната вълна все още не е отминала

Хасковски лекари предупреждават, че грипната вълна все още не е отминала. Сред децата най-тежко боледуват тези до 7-годишна възраст.

През изминалата седмица заболеваемостта в Хасковска област е 193.59 на 10 000 души, като новозаболелите са 125. Най-много са във възрастовата група между 5 и 14 г. – 49. За сравнение през предишната седмица болните в региона бяха 115, а заболеваемостта – 178.10 на 10 000 души, сочат данните на Националния център по заразни и паразитни болести.

„През тази година грипът е по-особен. Той протича заедно с коронавирусната инфекция. Освен това се появиха и нови симптоми като силни болки в гърлото и конюнктивит. Има и доста случаи на шарки. След тях имунитетът спада и при заразяване с грип може да има повече усложнения“, коментира педиатърът д-р Марио Янакиев.

Грип
Д-р Марио Янакиев

Той посочи, че понякога родителите изпращат болните си деца на детска градина или училище, което е грешка, тъй като така заразата се разнася. Лекарят препоръча честите прегледи – през ден, по време на заболяването. По негови наблюдения грипът е по-агресивен към децата от коронавируса.

„Първата проява на усложнение при грипна инфекция е отпадналостта на детето“, каза д-р Янакиев и предупреди, че е грешно родителите сами да спират лечението на детето или да го „лекуват по интернет“, което е масова практика.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button