Хасково

Хасково почете гибелта на Васил Левски с възпоменателна церемония-поклонение

С възпоменателна церемония-поклонение Хасково почете 151-годишнината от гибелта на Васил Левски.

Цветя пред паметника на Апостола на свободата поднесоха кметът Станислав Дечев със свои заместници, председателят на общинския съвет Таня Захариева, общински съветници, депутати, заместник-областният управител Митко Петров, представители на организации, граждани и деца.

В церемонията участваха военнослужещи, духовият оркестър, а рецитал изнесоха ученици от СУ „Васил Левски“. Панихида отслужиха хасковски свещеници.

Директорът на Регионалния исторически музей Пенко Добрев припомни, че Васил Левски има силна връзка с Хасково, въпреки че само няколко пъти е идвал тук. След заточение в Диарбекир членовете на основания от него таен революционен комитет се връщат в Хасково и след освобождението стават първите строители на града. Някои от тях дори за кратко са кметове, като Михаил Минчев.

Добрев допълни, че призивът на Левски за чиста и свята република е актуален и днес – в него се казва, че освен българите и другите народности ще се ползват с равни права в нашето отечество.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

5 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Тоз,който падне.....
Тоз,който падне.....
18.02.2024 12:54 12:54

Великият Васил Левски в предсмъртното си писмо беше писал :
”Тоз който ни освободи той ще да ни и пороби”. …………и излезна адски прав !

Дж.
Дж.
18.02.2024 13:04 13:04

Гошу Иванов- Узунджовския кюмюр,къде е ба ?
Нъл той беше главния учредител на Вгъзраждане в Хаскюу

Селянинът с комбайна
Селянинът с комбайна
18.02.2024 15:38 15:38
Отговор до  Дж.

Като ти гледам и писането и мисленето и мангалитета , тези от Узунджово не можеш да ги стигнеш! Изпаднал си в селска неволя!

Анонимен
Анонимен
20.02.2024 17:39 17:39

Много хубаво и иронично е написан коментарът. Ти, обаче, си олиг*френ. Наистина си селянин с комбайна.

кУренякъ за това иде реч.
кУренякъ за това иде реч.
19.02.2024 19:33 19:33

Нали няма цензура,защо режете коментари?Прости еврОатлантици,вие казахте че ДЯКОНА е криминален престъпник и за това е обесен от турчелята.Не признавате Кпитан Петко,не признавате БАТАШКО клане,не признавате,не признавате еничарството и синжирите с роби.Ще дойде ден ще плащате за това и той наближава…

Back to top button