Спорт

Доайенът на баскетбола Пейо Парапанов навърши 95 г. и получи благодарствени плакети

Доайенът на баскетбола в Хасково Пейо Парапанов навърши вчера 95 г., а на днешния турнир от първенството на 13-годишните момчета в спортна зала „Дружба“ получи благодарствени плакети от БК „Хасково“ и федерацията.

Те му бяха връчени от хасковските треньори Дилян Димов и Янко Желев, както и от Красимир Стойнов от федерацията и председателя на съдийската комисия Ивайло Ресиловски. Плакетът от хасковския клуб е за взискателността и любовта му към играта, спомогнали за развитието на баскетбола в града. Плакетът от федерацията е за приноса му в развитието на баскетбола.

Пейо Парапанов е роден на 17 февруари 1929 г. в Хасково. Завършва Френски колеж през 1945 г. в Пловдив и продължава образованието си в 3-годишната Треньорска школа по баскетбол към Спортната академия в София.

БаскетболВ началото на 1954 г. започва работа като редовен преподавател по баскетбол в Юношеска спортна школа, а след това в Спортното дружество на града като треньор по баскетбол. В този период подготвя известните национални състезатели: з.м.с. Елена Господинова, м.с. Славей Райчев, м.с. Михаил Смочевски, м.с. Здравко Андреев и др.

БаскетболЗа да предаде своите знания и умения на повечето млади треньори, Парапанов е назначен за методист по баскетбол в ДФС – Хасково, а след това в ОС на БСФС – Хасково. Неговата взискателност и любов към играта, спомага за разширяване на баскетболната игра в Хасковски окръг. Оказва помощ на представителните отбори – мъже и жени от Хасково да играят и да спечелят призови места в републиканските първенства.

През 1982 г. Парапанов допринася за успешното провеждане на Европейското първенство за юноши в Хасково и Димитровград. Награждаван е със спортни отличия.

През 2018 г. е удостоен със званието Почетен гражданин на Хасково.

БаскетболИначе днес в спортна зала „Дружба“ се изиграха три срещи: Хасково победи Димитровград с 94:52 и „Хебър“ с 95:45, а димитровградчани отстъпиха на Пазарджик с 47:70.

БаскетболОт 17 часа в пловдивската зала „Сила“ е срещата при мъжете в ББЛ А група между Хасково и „Локомотив“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button