Любопитно

Свиленградски деца рисуват икони

Занятия по зографство за ученици започнаха в Арт галерията в Свиленград.

Те са част от образователна програма „Старите занаяти в новото време“, разработена от Историческия музей в града и финансирана от Министерството на културата.

Чрез мултимедийна презентация Росица Хаджистефанова запозна учениците с историята, развитието на иконописта и традициите през вековете. В първото занятие бяха проследени стъпките на изписване на една икона – избор на материали, нанасяне на контурното изображение, живописна техника, технология на позлатяване.

СвиленградКакто за гимназистите от ПГССИ „Христо Ботев“, така и за по-малките бе интересно и забавно да се запознаят с детайли от иконописта, оставила през вековете ярки образци от древното и съвременно православно изкуство.

СвиленградСветлите ликове, измайсторени от учениците, ще бъдат показани на изложба. В експозицията ще бъдат подредени и други творби, вдъхновени от старите български художествени занаяти.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button