Хасково

Сертифицираха първите 10 тона череши екстра качество в областта

Череши, илюстрацияПървите 10 тона череши по схемата за повишаване на качеството на плодовете и зеленчуците са вече сертифицирани, съобщиха за Haskovo.info от Областната дирекция по безопасност на храните в Хасково.

От всички стопани в региона желаещите да получат финансов стимул са само четирима производители от Крепост със 120 дка градини. Те ще могат да получат субсидия на база сертификата от Агенцията по храните.

Проверката на качеството се прави чрез сравнение на показателите на взетата проба с изискванията за съответния продукт, включени в одобрените продуктови спецификации. Според българския стандарт плодовете трябва да са свежи, цели, здрави, чисти, с типична за сорта форма и оцветяване, без повишена повърхностна влажност, без чужд мирис и вкус, с дръжки като се допускат отклонения до 10%.

Размерът на черешите за средно-ранните и късни сортове трябва да е 2 сантиметра в диаметър. Наранявания, болести, измръзвания, слънчев пригор, повреди от градушка или растителна защита не се допускат. При сертифицирането инспекторите следят и опаковката и маркировката на продукта.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
04.06.2012 13:46 13:46

Ако за това което е на снимката дават сертификат,е*ати и стоката,е*ати и сертификата…

Анонимен
Анонимен
04.06.2012 14:14 14:14

Е, естествено, че не е. На снимката пише „череши, илюстрация“. :))))

Анонимен
Анонимен
04.06.2012 16:28 16:28

Пише на баба ти хуркатааа…

Back to top button