Хасково

Наблюдаваме Пасажа на Венера с изгрева в сряда

ПресконференциятаУникалното явление „Пасаж на Венера“ ще може да бъде наблюдавано в нощта на 5 срещу 6 юни, съобщиха от Астрономическата обсерватория към Младежки център – Хасково.

В България явлението ще може да бъде видяно след изгрева на Слънцето в 5:49 часа в продължение на 2 часа, в рамките на които обсерваторията ще отвори врати за всички, които искат да видят как планетата Венера ще премине пред диска на Слънцето. 

В историята на човечеството са наблюдавани 5 такива пасажа, разказа ръководителят на Астрономическата обсерватория Йоанна Кокотанекова. Явлението има особена цикличност – наблюдава се през 8, 105.5, 8, 121.5, 8, 105.5 и т.н. години. Това означава, че следващият пасаж ще е на 11 декември 2117 година. 

ПресконференциятаЯвлението е интересно с факта, че благодарение на него е измерено разстоянието между Земята и Слънцето, открита е и атмосферата на земеподобна планета, уточни Кокотанекова.

За да се защитят очите по време на двучасовото явление е добре хората да носят специални очила, използвани по време на слънчевите затъмнения. Ако пък за целта ще се използва а телескоп, трябва преди устройството да се постави филтър.

По време на пасажа с помощта на телескоп може да бъде забелязана и атмосферата на Венера, като размит ореол около диска й. Интересно е също и явлението „ефект на черната капка“, което ще може да се види само с телескоп около моментите на „излизане“ на планетата от диска на Слънцето.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
веселина
веселина
05.06.2012 6:48 6:48

от цялата страна ли ще може да се наблюдава?

Анонимен
Анонимен
05.06.2012 9:27 9:27

Да.

бибата
бибата
05.06.2012 10:45 10:45

Оха тая кви цомби има…

Back to top button