Регион

Огнище на птичи грип във ферма с 40 000 кокошки край Черногорово

Огнище на птичи грип в димитровградското село Черногорово обявиха от Българската агенция по безопасност на храните.

Причинителят на болестта е установен в птицевъден обект за отглеждане на кокошки носачки в землището на населеното място. В животновъдния обект се отглеждат около 40 000 птици, допълват от агенцията.

Около засегнатата птицеферма са определени 3-километрова предпазна зона, в която попадат селата Черногорово, Брод и Воден, както и 10-километрова наблюдавана зона, в която са Димитровград и селата Бряст, Радиево, Голямо Асеново, Долно Белево, Златополе, Райново, Крепост, Александрово, Нова Надежда и Узунджово.

С цел ограничаване на заболяването и недопускане на неговото разпространение ще се предприемат действия за умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обекта, уточняват от БАБХ.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, продукти и странични животински продукти, добити от тях, фураж за птици, както и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обекта.

Птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве, напомнят от агенцията.

Изтеглят от пазара яйца от фермата с птичи грип в Черногорово

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button