Любопитно

Новото дружество на писателите „Хасково 2024“ започна изпълнението на програмата си

Учредяването и регистрацията на ново Дружество на писателите в Хасково е вече факт. То е създадено от повечето членове на Съюза на българските писатели в града. За председател е избран белетристът Иван Митев. В ръководството са и поетите Петър Ванчев и Ели Видева.

„Получаваме поздравления от различни творчески организации за това, което направихме, и за това, което сме решили да направим. Програмата ни е заложена в устава на сдружението“, заяви председателят на дружеството Иван Митев.

„Желание да членуват в него и да я подкрепят вече изявяват творци от София, Пловдив и Бургас. Този факт е показателен за значимостта на замисленото. Община Хасково е една от малкото общини, които отделят значим финансов ресурс за подпомагане на културата. Голяма част от тези средства са предназначени за осъществяване на литературна дейност. Този факт предполага огромна отговорност към това, което се създава“, посочват от „Хасково 2024“.

„За съжаление тази отговорност липсва сред повечето от пишещите. Нароиха се „творци“, които смятат, че щом могат да изразяват мислите си в рими, създават поезия. Има и такива, бълващи съчинения във всички жанрове – поезия, критика, белетристика. Полза от тази графомания нямат нито създателите й, нито читателите. От много години насам критерият за стойностна литература в Хасково липсва. За това говори фактът, че автори, които анонсират безброй награди на кориците на книгите си (в това число и международни), не могат да продадат почти нищо от тиражите им въпреки тяхната символичност. Затова ще направим всичко възможно, за да издигнем престижа на художественото творчество, създавано на територията на общината и да върнем доверието на читателите, като ги зарадваме със значими творчески прояви. Това е само една от целите ни. Убедени сме в нейното осъществяване, тъй като всички членове на дружеството са автори с високи изисквания към това, което създават, допълват от организацията.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button