Хасково

Младежи се запознаха с казуси при пътни нарушения

Ученици от 11 Д клас на Финансово-стопанска гимназия „Атанас Буров“ изслушаха лекция в Административен съд – Хасково.

Те бяха посрещнати от председателя съдия Василка Желева за участие в Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

Лекцията на тема „Законът – права и отговорности. Законът и справедливостта. Административни нарушения и наказания“ изнесе съдия Биляна Икономова. Тя запозна младежите с правата и задълженията на гражданите, с особеностите на законовите норми и с механизмите за прилагането им. Част от изложението й беше свързано с административните нарушения и наказания. В тази връзка тя представи и обясни казуси за нарушаването на разпоредби от Закона за движението по пътищата.

СъдИзнесеният своеобразен урок провокира вниманието на учениците, които зададоха своите въпроси и получиха съответните отговори. На всеки присъстващ беше подарена USB флаш памет с електронен вариант на Конституцията на Република България. На учениците бяха връчени удостоверения за участието им в лекцията.

Събитието се реализира за поредна година в страната в изпълнение на споразумение между ВСС и МОН. Сред основните цели на образователната програма са повишаването на правната грамотност на подрастващите и запознаването им с работата на органите на съдебната власт.

През 2024 година Административен съд – Хасково ще участва активно в инициативата, като чрез свои съдии ще изнесе три лекции на различни теми от правото, които ще се проведат в периода от февруари до април. Гости ще бъдат ученици от различни класове на ФСГ. Следващият урок е предвиден за 18 март.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button