Хасково

Наказаха ученик за агресия към учител в симулиран процес

В Деня срещу тормоза в училище в хасковския съд беше проведен открит урок с ученици от 9 В клас на ПМГ „Акад. Боян Петканчин“.

Темата беше „Детското насилие – агресията в училищата. Наказателна отговорност на непълнолетните. Хулигански прояви на малолетни и непълнолетни лица. Възпитателни мерки спрямо деца при противообществени прояви, начини и места за прилагането им“. Урокът е в рамките на образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, съвместен проект на Висшия съдебен съвет и Министерство на образованието и науката.

Председателят на Районен съд – Хасково Пламен Георгиев и районният прокурор Антон Иванов представиха пред учениците теми за отделни престъпни състави и бяха очертани основни положения в наказателния процес. Учениците от своя страна проявиха инициатива като влезнаха в роли и разиграха казус свързан с агресия от страна на ученик към учител.

Съдебният състав от петима ученици разпита обвиняемия, пострадалия учител, както и свидетел на извършената агресия. След съвещание съдът се произнесе по така извършеното деяние и наказа 15-годишния Александър с ежеседмични срещи с педагогически съветник в училището.

Образователната програма е насочена към формиране и повишаване на правната грамотност и култура на учениците, стимулиране на интереса им към правото и професионално ориентиране в юридическите науки, повишаване на информираността им за съдебната власт, изграждане на ценностно отношение към закона, както и към ограничаване на негативните модели на поведение.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button