Любопитно

С музика на Георги Андреев закриват музикалния маратон „Обичам българската музика“

Произведения на именития композитор Георги Андреев, почетен гражданин на Хасково, ще звучат тази вечер в зала „България“ в столицата. С този концерт се закрива тазгодишния музикален маратон “Обичам българската музика“, посветен на Националния празник 3 март.

Изпълнители са световно известните Камерен ансамбъл „Софийски солисти“ и Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“. Талантливият Георги Андреев ще свири соло гъдулка. Сред солистите, които ще излязат на сцената, е и роденият в Хасково майстор на кавала Недялко Недялков.

Георги Андреев завършва музикалното училище в село Широка лъка и Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” в класа по композиция на проф. Александър Текелиев. През 1994 г. става диригент на оркестъра при ансамбъл „Филип Кутев“, от 2000 г. е главен диригент, а от 2021 г. и негов директор.

КонцертСъздал е множество симфонични, камерни инструментални и вокални произведения, музика към музикално-танцови и шоу спектакли, опуси за народен хор, народен оркестър, фолклорни инструменти и симфонични състави, както и стотици аранжименти на песни и пиеси в различни жанрове.

Произведенията му присъстват в репертоара на симфонични и камерни оркестри, ансамбли и солисти. Над 80% от сегашния репертоар на Ансамбъл „Филип Кутев“ е съставен от произведения на Андреев.

Носител е на множество награди. Музиката му е изпълнявана и в зали като „Роял Алберт Хол“ – Лондон, „Кенеди Център“ – Вашингтон, „Симфони Хол“ – Осака, „Уанг Тиатър“ – Бостън, „Симфони Хол – Бирмингам, „Ейвъри Фишер Хол – Линкълн Център“ – Ню Йорк и други.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button