Регион

Заловиха рекордните 378 кг. марихуана за 6 млн. лв. на Капитан Андреево

Рекордните 377.780 кг. марихуана на стойност 6 044 480 лева са открити при проверката на турски тир на ГКПП „Капитан Андреево“, съобщиха на съвместен брифинг от прокуратурата и Агенция „Митници“.

Товарният автомобил, управляван от 40-годишен турски гражданин е пристигнал на пункта на 5 март на път от Германия за Турция. Служителката на електронната везна е констатирала несъответствие между реалното тегло на камиона и това по документи, като е извършена проверка с рентген, която е установила съмнителни плътности сред превозваните пластмасови палети. Екипът за борба с наркотрафика на Митниците е извършил щателна проверка, при която са открити 12 кашона с 344 плика с канабис, обясни началникът на Митнически пункт „Капитан Андреево“ Георги Господинов.

През миналата година най-голямото количество заловена марихуана на пункта е 145 кг., като общо пресечените опити за контрабанда на дрога са 19 за общо 275 кг.

Обикновено контрабандата на канабиса е от Европа към Турция, като напоследък в тази посока се трафикира и кокаин. Пътят на хероина е от Близкия изток към Европа, като в последно време опитите за контрабанда са намалели. Марихуаната се произвежда в Европа, а кокаинът влиза през големи пристанища на Стария континент. Хашишът също идва от Близкия изток, а в обратната посока е трафикът на синтетичната дрога. През тази година разследващите отчитат ръст на случаите с пресечена контрабанда на наркотичните вещества.

КанабисОкръжният прокурор на Хасково Иван Стоянов каза, че вчера е повдигнато обвинение на турския шофьор на тира. Той е задържан за 72 часа, като в петък предстои да бъде внесено искане в съда за взимане на най-тежката мярка „задържане под стража“. Ако бъде признат за виновен го грози затвор от 15 до 20 г. и глоба от 200 000 до 300 000 лева.

С помощта и на чужди служби предстои да се установи къде е била натоварена дрогата. В случая няма данни за организиран канал, допълниха от държавното обвинение.

Междувременно вчера на „Капитан Андреево“ са пристигнали двама американски служители, които в продължение на 4 месеца ще обменят опит с българските си колеги.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button