Хасково

Над 1000 получиха ПИК от НАП – Хасково от началото на годината

Над 1000 жители на Хасковска област получиха персонален идентификационен код от НАП през първите два месеца на тази година.

Това е с 15% повече, отколкото за същия период на 2023 г., когато са били издадени близо 900 кода. Интересът към ПИК нараства с напредването на данъчната кампания по деклариране на доходите на физически лица и в очакване на така наречената „предварително попълнена декларация“, отчитат от хасковския офис на НАП.

Потребителите, които имат ПИК, но са го забравили, могат да го възстановят само с едно обаждане на информационния телефон на приходната агенция: 0700 18 700 или на 02/98596801 за чужбина, като изберат меню 6 – „Информация с ПИК“ и под меню 3 – „Забравен ПИК“. Необходимо условие е клиентът да има достъп и да ползва към момента електронния си адрес, който е заявил при издаването на персоналния си код.

След свързване с консултант от Информационния център и след надеждна идентификация, потребителят ще получи временен ПИК, с който ще може да влезе в е-услугите на НАП, да въведе нов код и да го потвърди. На имейл адреса си клиентът ще получи линк за активация на въведения код, след което ще може да ползва над 60 вида електрони услуги, предоставяни от агенцията.

В случай че потребителят няма достъп до електронния си адрес, посочен при издаването на ПИК, трябва да попълни и подаде заявление за получаване на нов в удобен за него офис на НАП. Издаването отнема само няколко минути, като от съображения за сигурност кодът се дава лично на клиента или на упълномощено от него лице в запечатан плик. Причината е, че всички действия, извършени с ПИК, включително подаване на годишни данъчни декларации, се считат за саморъчно подписани от лицето.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button