Любопитно

Певицата Йорданка Велева влиза в ново амплоа

Популярната и обичана певица Йорданка Велева от Хасково започва да изявява артистичните си качества в ново амплоа.

Тя ще учи на народно пеене и деца, и възрастни, които носят в сърцата си магията на българския музикален фолклор. Кандидати не липсват. Така повече гласове вече се носят под покрива на хасковското читалище „Тракия – 2008“, където успешно работи и школата по народно и поп пеене „До минор“ с ръководител Даниел Ленков.

Родената в Хасково Йорданка Велева, наследила фамилна музикална традиция, пее от дете. Завършила е музикална паралелка в СОУ „Васил Левски“ в Димитровград със специалност народно пеене. Аз съм ученичка на Милена Кондева, казва тя с признателност към музикалната си педагожка. Близо десет години е хористка и солистка в Представителния Ансамбъл за народни песни и танци „Китна Тракия“ в Хасково. Участвала е в турнета в страната, както и в Гърция, Италия, Турция, Сърбия. Награждавана е многократно за сценични изяви, печелила е призови места в редица национални певчески конкурси.

Знаково е представянето на Йорданка Велева в три издания на „Пирин фолк“ – Сандански. Миналата година журито на конкурса за авторска песен на македонска фолклорна основа високо оцени нейната дуетна песен „Вяра не губи“, която изпълнява заедно с Божидар Златков. Тя бе и сред младите фолклорни гласове на България в телевизионното предаване „Иде нашенската музика“.

Познавачите на народното музикално богатство я наричат „певицата с кадифения глас и сияйно излъчване“, а тя казва, че най-голямата й награда е обичта на хората.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button