Хасково

Не се знае колко са децата с аутизъм в Хасково

д-р Марио ЯнакиевРегистър на децата с аутизъм в Хасково няма, установи проверка на Haskovo.info в Световния ден на достойнство на болните от аутизъм, който се отбелязва днес.

Наши читатели сигнализираха, че в града ни няма специализиран център за работа с деца, болни от аутизъм. Оказа се, че тази работа вършат специалистите в Ресурсен център – Хасково в училище „Петър Берон“, където по специална методика се обучават деца, страдащи от това заболяване, но броят им не е известен.

„Деца с чист аутизъм са рядкост“, коментира за Haskovo.info общопрактикуващият лекар д-р Марио Янакиев. Диагнозата се поставя много трудно. В практиката му, която е от около 2000 пациенти, 10-12 са с такива прояви и само 2-3 деца са с чист аутизъм. Това заболяване не е приоритет на нашата здравна система, признава медикът. По думите му е необходимо в Хасково да функционира специализиран център за работа с деца – аутисти, който обаче би бил възможен само с помощта на държавата.

Въпреки, че в Ресурсния център в Хасково има специалисти, пациентка на д-р Янакиев е предпочела да води детето си в София. За диагнозата на сина си майката научила, когато детето било на 3 години. То не говорело, страдало от липса на концентрация, усамотяване, некомуникативност и проявявало голям интерес към компютъра. След като тръгнала по институциите, за да получи най-доброто за детето си, жената се принудила да отиде в София.

„Намери си работа и се установи в столицата, за да може детето й да получава адекватни грижи в специализиран център за работа с деца – аутисти“, коментира д-р Янакиев. Там заниманията се осъществяват от различни специалисти, прилагат се различни техники и така стъпка по стъпка се постига подобрението, допълни медикът.

Докато стигне до този център обаче майката преминала през много консултации и дори народни лечители. „Този вид пациенти се сблъскват с много шарлатани„, допълни д-р Марио Янакиев, който безрезервно подкрепя идеята за създаване на такъв специализиран център в Хасково.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
18.06.2012 19:09 19:09

МАРИО ПРИЯТЕЛЮ,ЗАМИСЛИЛ ЛИ СЕ НА ТЕЗИ ДЕЦА ДА НЕ БИ МАЙКИТЕ ИМ ДА НЕ СА ЗА ЛЕЧЕНИЕ,А ДА НЕ СЕ ИЗРАЗЯВАМ С ПО-ДИРЕКТНАТА ФРАЗА ЗА Е……НЕ. ИМА МАЙКИ КОИТО НЕ ДАВАТ ДУМАТА НА НИКОЙ И БЪЛВАТ ПО ТРИ ХИЛЯДИ БУКВИ В МИНУТА,КАТО МГ-42 ЛИЦЕНЗ НА ВЕРМАХТА.ТАКОВА ЧУДО МОЖЕ ДА ГО СПРЕШ САМО С ГРАНАТОМЕТ……..

без
без
18.06.2012 22:25 22:25

а ти замислял ли си се тези майки какво преживяват,без да има помощ от никъде МУХЪЛ такъв????????????

111
111
19.06.2012 8:16 8:16
Back to top button