Любопитно

Свиленградски деца майсторят плетива

В Историческия музей в Свиленград започнаха занимания по плетачество за деца – част от образователната програма „Старите занаяти в новото време“. Целта е учениците да придобият нови практически и творчески умения, усет за хармония и красота.

На първото занятие чрез мултимедийна презентация участниците се запознаха с историята и същността на плетенето като метод за изработване на тъкани с помощта на игли и конци.

Те научиха за най-старото плетиво, съхранено в музей – плетен чорап в Египет от III-IV век, за появата на плетачната машина, за различните видове плетива, които внасят доза неповторимост и уникалност в дома и в облеклата.

МузейУченици от НУ „Христо Попмарков“ и Центъра за специална образователна подкрепа „Стефан Василев“ със сръчни ръце бързо разбраха тайните на плетенето на две игли. Дали момчетата или момичетата са по-добри, ще разберем в края на месеца, казва директорът на музей Елена Митева. Умело изработените плетива ще бъдат показани на изложба на финала на образователната програма, финансирана от Министерство на културата.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button