Хасково

Правят съдебен център по медиация в Хасково

Предстои създаването на съдебен център по медиация в Хасково, съобщават от окръжния съд.

Това се прави във връзка с измененията в Закона за медиацията и въвеждането на задължителна медиация по определени видове дела, които влизат в сила от 1 юли. Такива центрове се създават към всеки окръжен съд с териториални поделения към районните съдилища. Те ще организират процедурите за медиация по висящи съдебни дела, съгласно глава шеста от Закона за медиацията.

Тъй като в съдебна палата в Хасково няма свободни помещения за нуждите на център по медиация е постигната договореност с Адвокатската колегия – Хасково за предоставяне на офис №24 на улица „Хан Кубрат“ №8, етаж 4 в Хасково. С решение на Управителния съвет е предоставено помещението за срок от 5 години за нуждите на съдилищата за преустройването му в център за медиация.

Вече са събрани ценови оферти за ремонт и обзавеждане с необходимите мебели. Предстои подписването на договор и предаване с приемно-предавателен протокол. След отпускането на средства от Висш съдебен съвет ще бъде извършен текущ ремонт на помещението и то ще бъде оборудвано с мебели.

С новите законови разпоредби съдът ще задължава страните по висящо съдебно дело да участват в първа среща в процедура по медиация, която ще се осъществява в съдебния център по медиация. Тя ще може да се проведе и по инициатива на страните по висящо съдебно дело.

Медиатор към центъра може да бъде лице с юридическо образование, което е преминало допълнителен подбор и специализирано обучение. При окръжните съдилища се водят списъци на медиаторите.

Те предоставят на съда информация относно резултата от проведената процедура по медиация и участието на страните в нея при спазване на принципа на поверителност. Споразумението, постигнато в процедурата се сключва в писмена форма.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button