Хасково

Средната възраст на „опиталите“ наркотици е 13 г. Специалисти се срещат с ученици и родители в Хасково

Представители на „Кошер“ – Център за рехабилитация и психотерапия на зависимости и хранителни разстройства ще се срещнат на 18 и 19 март с родители, учители и ученици в Хасково.

Инициативата е на председателя на Окръжен съд – Хасково Миглена Тянкова и зам.-кмета и председател на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните Динко Тенев. Участие ще вземат Желяз Турлаков – психотерапевт и съосновател на Центъра, Симеон Парлапанов – клиничен психолог и Христо Гергов – консултант с личен опит, превърнали борбата със зависимостите при подрастващите в лична кауза.

На 18 март от 14:30 часа в зала „Хасково“ е срещата с директори, психолози и педагогически съветници към училищата в Област Хасково.

На 18 март от 18 часа в зала „Хасково“ ще бъде организирана среща и за представители на Обществените съвети към училищата, Общински съвет по наркотични вещества, както и за родители, които имат интерес към темата.

На 19 март от 14:30 ч. в зала „Хасково“ ще е срещата и за учениците от ПМГ „Акад. Боян Петканчин“, които са участници по Образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, съвместен проект на Висшия съдебен съвет и Министерство на образованието и науката за учебната 2023 – 2024 г.

Зависимостта от наркотични вещества вече е глобален проблем, а средната възраст на „опиталите“ наркотици е 13 години. В Център „Кошер“ работят екип от професионалисти в областта на лечение на зависимости – наркотична, алкохолна, хазартна, както и при проблеми, свързани с хранителни разстройства.

„Целта на организираните срещи е да проведем открит разговор за тенденциите при наркотичната зависимост и опасността да се превърне в пандемия при подрастващите, факторите, които провокират употребата на наркотици, симптомите и най-вече превенцията, както и да отправим ясно послание, че всеки зависим може да си върне живота и има право на шанс. За нас най-важно е да окажем подкрепа, освен на зависимите, и на техните семейства и приятели, които водят самотна битка, за да не се стига до унищожаване на семейства и съдби“, казват от Център „Кошер“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button