Любопитно

Павлина Георгиева спечели поетичния конкурс „Жената – любима и майка“

Победител в Националния поетичен конкурс „Жената – любима и майка“ в Свиленград е Павлина Георгиева от София, съобщиха от общината.

Голямата награда й бе присъдена за стихотворението „Слънчевото златно конче“. „Благодаря на журито и организаторите, но най-много благодаря на поезията, защото тя ни казва, че любовта няма нужда от изкуствен интелект, а от голямо човешко сърце”, каза поетесата при награждаването й.

Статуетката на конкурса и парична награда от 500 лева осигури и връчи Елена Манолова. Бизнесдамата е основател и спонсор на конкурса и съпруга на инж. Георги Манолов – кмет на Свиленград от 2004 до 2019 година, който беше специален гост на церемонията по награждаването. Елена Манолова благодари на творците, че разкриват любовта и величието на жената, а на организаторите, че превръщат конкурса в културна емблема на Свиленград.

СвиленградЗа 19-ти път градът бе домакин на поетичния форум, който тази година събра 340 творби на 174 участници в две възрастови групи. Традиционно жури са поетите Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели, Боряна Станева и Атанас Звездинов. Наградният фонд на тазгодишното издание е 1500 лева. Конкурсът се организира от Община Свиленград, НЧ „Просвета-1870“ и Съюза на българските писатели.

Втора награда журито присъди на Кристиана Димитрова от Свиленград за стихотворението „Тя“. Наградата й връчи председателят на журито Боян Ангелов. „С този конкурс община Свиленград прави нещо изключително важно за съвременната българска литература – дава увереност и път на нови и непознати таланти, с които е богата България”, каза той в приветствието си.

СвиленградТретата награда замина за град Перник при Ангел Дюлгеров за неговото стихотворение „Музей на изящните изкуства“. Четири поощрителни награди определи журито в тази възрастова категория – за Боряна Богданова от София и стихотворението „Ръцете, с които“, за Диана Фъртунова от Бургас и трите й стихотворения „Момиче на всички сезони“, „Седем рани“ и „Повикай ме“. С поощрителни награди са отличени също Ваня Статева от село Порой, област Бургас, за стихотворението „Най-живата любов“ и Милчо Петров от София за стихотворението „Майките”.

В детската група, на участници до 18 години, журито не присъди първа награда.

За носител на втора награда бе определена 14-годишната Деница Димитрова за стихотворението „Тъга“. Тя е ученичка в ПГСС „Сергей Румянцев”, град Луковит. Пише в клуб „Поезията – свят на мечти”. Трета награда получи седмокласничката Теодора Иванова от Дряново за стихотворението „Да си жена“. Тя се обучава в клуб „Книголюбие“ при Народно читалище „Дряновска пробуда-2008“. С поощрителни награди са отличени две млади поетеси от Свиленград – Ана-Мария Пенева, ученичка в 11 клас на СУ „Д-р Петър Берон“, посветила творбата си „На мама”, и Петя Малянова, на 12 години, ученичка в Първо ОУ „Иван Вазов“ за стихотворението „Любов към мама“. Третата поощрителна награда е за Валерия Добрева от Варна. Тя е на 16 години, ученичка в Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“. Пише в Литературен клуб „Касталия” при ЦПЛР-Общински дом на културата.

Наградите на малките творци, които присъстваха на церемонията, връчи Светлана Динкова – заместник-кмет на община Свиленград. Всички наградени участници в двете възрастови групи получиха грамоти, предметни награди и юбилеен поетичен сборник на конкурса, а отличените от първо до трето място – и парични премии.

СвиленградСпециална награда в подкрепа на талантливите деца на Свиленград по традиция връчи местният Лайънс клуб „Свилена“. Президентът на клуба Красимира Фотева награди Ивелина Хънтова, на 14 години, ученичка в ПГССИ „Христо Ботев” за стихотворението „Жената, майка и любима”.

Преди началото на церемонията всички отдадоха почит с едноминутно мълчание в памет на Негово Светейшество българския патриарх Неофит.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button