Регион

Монтираха 310 нови платформи за щъркелови гнезда по електрически стълбове

Монтирани са 310 нови платформи за обезопасяване на щъркелови гнезда, разположени на електрически стълбове, съобщават от EVN.

С монтираните в рамките на последната година платформи общият им брой oт 2009 г. възлиза на 3 440. Стълбове от електроразпределителната мрежа са предпочитано място от щъркели за разполагане на техните гнезда, като често те са в непосредствена близост до проводниците. В много случаи това е предпоставка за аварии и инциденти.

Чрез поставянето на предпазни платформи гнездата се повдигат на разстояние около 1 метър от проводниците. По този начин не само се предпазва животът на птиците, но и се намалява потенциалната опасност от подпалване на гнездата, тъй като металните платформи не позволяват на гнездата да пропадат между проводниците на електрическата мрежа.

Обезопасяването се извършва преди пролетната миграция на птиците и в одобрения срок от Министерството на околната среда и водите – до 1 март. Инициативата е съгласувана със съответните регионални инспекции по околна среда и води.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button