Хасково

Елитните ученици посягат към наркотиците, мъртъвци във Флашмоб против дрогата

НаркотициУчениците от елитни училища в града са сред най-често употребяващите наркотици, съобщи Галина Николова – специалист в Превантивно- информационен център по наркотични вещества – Хасково.

Марихуаната е на чело в класацията на младежите, които посягат към нея, повлияни от приятелите си. От центъра коментират, че към организацията се обръщат предимно родители или близки, които имат съмнения, че децата им употребяват наркотици. Родителите не знаят как да разпознават белезите на наркоманията и как да подходят към детето си. Те получават информация на телефона на организацията или чрез специализираните сайтове. 

НаркотициПо случай днешния Международен ден за борба с трафика на наркотични вещества Превантивно- информационен център по наркотични вещества организира прожекции на филми по темата до 17 часа в Младежки център.

Там всеки ученик, родител или специалист, работещ в сферата на образованието, може да се информира относно видовете наркотици, начините за превенция и да чуе историите на млади хора, посягали към упойващите вещества.

Галина Николова съобщи, че това лято се изготвя програма за подготовка на доброволци, които чрез метода „Връстници обучават връстници“ да спрат по-малките ученици от посягане към дрогата.

НаркотициПо повод Международния ден за борба срещу употребата и разпространението на наркотици  
по обяд днес доброволци от клуб „Заедно“ организираха Флашмоб пред сградата на общината.

Младежите се строполиха като мъртви на плочките в центъра на града, след което минувачи очертаха телата им с тебешири и написаха имената на известни личности, починали заради пристрастието си към наркотиците. След края на малкото представление, доброволците раздадоха информационни книжки за дрогата.

Двама от участниците във флашмоба, Айдъз Исмаил и Джунейд Муса обясниха, че целта на акцията е да покаже вредата от наркотиците  – „Рано или късно употребата на дрога има трагичен край, независимо дали си холивудска звезда, или човек от народа. Всеки може да е на това място тук на улицата.“

16-годишната Ирена Тодева сподели, че има близки, които прибягват към наркотиците, надявайки се да решат проблемите си. Историята най-често започва с развод на родителите и неприятности у дома. „Говорете повече с родителите си и не решавайте проблемите си чрез дрога, бой и алкохол – това не е начинът“, съветва тя.

Наркотици Наркотици

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button