Хасково

Още един пострадал след падане на разбит тротоар осъди общината

Община Хасково ще трябва да плати 15 000 лева обезщетение на жена, която е паднала на разбит тротоар в областния град, става ясно от решение на Хасковския окръжен съд.

На 3 юни миналата година около 19 часа жената вървяла по тротоар на улица „Добруджа“ №53А между магазин за месо и хранителен магазин. Тя стъпила върху разместените и повдигнати тротоарни плочки, усукала десния си крак и усетила как нещо в крака й „изхрупва“. В болницата установили, че жената им фрактури на крака.

След изписването си от болницата тя ползвала постоперативна обувка и патерици. В първия месец след инцидента изпитвала множество силни болки в областта на счупванията и постоянно приемала обезболяващи. Била трудно подвижна и се нуждаела денонощно от присъствието на своите близки. Лечебно-възтановителният период продължил около два месеца и половина, като още изпитвала болки в областта на дясното си ходило при по-продължително ходене и промени във времето. В резултат на преживяната злополука здравословното й състояние се влошило, което се отразило и на психиката й.

Според общината предявените претенции са допустими, но неоснователни, защото нямало противоправно поведение на неин служител. Налице било съпричиняване на вредата, тъй като тя не е причинена единствено от разместване на плочките на тротоара, а и от поведението на ищцата, като се имало предвид и възрастта й от 54 г. – с възрастта костите се изхабяват, а тялото губи костна плътност и костите стават по-слаби и чупливи. Отделно жената не внимавала при придвижването си.

От съда отчитат, че в посочения момент жената е била в много добро здравословно състояние и е вървяла нормално без да бърза, а тротоарът е следвало да се поддържа от общината в изрядно състояние, което да не създава пречки или опасности при придвижването на пешеходците. За да изпълни задълженията си на добър стопанин общината е трябвало най-малко незабавно да обозначи опасните плочки.

По тези причини общината се осъжда да плати на жената 15 000 лева обезщетение за претърпените неимуществени вреди и 134.30 лева за имуществени вреди ведно с лихвата, 831 лева разноски по делото и 2 100 лева адвокатство възнаграждение.

Решението може да се обжалва пред ВКС.

Haskovo.info припомня, че по-рано през март хасковлия осъди общината за 40 000 лева след падане на друг разбит тротоар в Хасково.

Хасковлия с две фрактури след падане на разбит тротоар осъди общината за 40 000 лева

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
23.03.2024 18:13 18:13

Някой може ли да ми каже къде в Хасково има поне един хубав тротоар, че аз не се сещам?

Роко
Роко
25.03.2024 2:35 2:35
Отговор до  Анонимен

Дайте координати на адвоката да знаем как да постъпим

Back to top button