Хасково

6 500 вече декларираха доходите си, 3 900 поискаха данъчни облекчения

Близо 6 500 физически лица от Хасковска област вече декларираха доходите си, придобити през 2023 г., от началото на данъчната кампания – 10 януари, съобщават от местния офис на НАП.

Повече от половината от тях – над 3 900 са заявили ползването на различни данъчни облекчения, като са попълнили Приложение № 10 от формуляра по чл. 50 от Закона за данъците върху доходите на физически лица. Гражданите, получили облагаеми доходи през 2023 г., имат възможността да намалят данъчната си основа с предвидените в закона данъчни облекчения. Ако след ползването им се формира сума за възстановяване, тя се изплаща в срок от 1 месец след подаването на декларацията, уточняват от НАП.

Важно условие за ползване на данъчните облекчения е към датата на подаване на годишната данъчна декларация лицата да нямат публични задължения, подлежащи на принудително изпълнение. От НАП съветват гражданите, преди да заявят ползването на данъчно облекчение, да проверят с персонален идентификационен код данъчно-осигурителната си сметка онлайн за наличието на задължения, за да избегнат неудобства.

И тази година най-висок интерес има към данъчното облекчение за деца и за деца с увреждания, поради запазване на по-високия размер на сумите, които се приспадат от годишните данъчни основи за 2023 г. В зависимост от облагаемите доходи на родителите за миналата година, те ще получат съответно до 600 лв. за едно дете, до 1 200 лв. за две и до 1 800 лв. за три и повече деца. За отглеждане на едно дете с увреждания сумата за получаване е до 1 200 лв.

За поредна година гражданите могат да се възползват и от данъчното облекчение за ремонт или подобрения на собствено жилище за направените през 2023 г. плащания за труд в общ размер до 2 000 лв. За целта е необходимо собствениците да разполагат с документи, удостоверяващи плащането за труд.

Младите семейства могат да намалят годишната си данъчна основа с лихвите, заплатени през годината по първите 100 000 лева от главницата по ипотечен кредит за закупуване на жилище. За да ползват това данъчно облекчение, те трябва да са съпрузи, поне единият от тях да не е навършил 35 години към датата на сключване на договора за ипотека и жилището да е единствено за семейството.

Друго облекчение, от което могат да се възползват данъкоплатците, е за намалена работоспособност. То е за лица с 50 и над 50% инвалидност и им дава възможност да намалят данъчната си основа със 7 920 лв.

Дължимите данъци могат да бъдат намалени и при направени през годината лични вноски за допълнително доброволно осигуряване, за доброволно здравно осигуряване и вноски по договори за застраховки „Живот“, вноски за закупуване на осигурителен стаж при пенсиониране, направени дарения, като например на болници, социални домове, БЧК, за култура и други.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button