Любопитно

Изложба напомня за родения в Бисер художник Михаил Чаушев

Изложба „Истина беше…“ с произведения на Лили Чаушева и Михаил Чаушев се открива на 26 март в София. Експозицията е подредена в галерията на улица „Шипка“ 6 на Съюза на българските художници.

Михаил Чаушев (1933-1990) е роден в харманлийското село Бисер. Завършил е специалността „Живопис“ във ВИИИ „Николай Павлович“ (днес Национална художествена академия). Разностранното му творчество включва графики, пастели, рисунки с молив и туш, маслени картини, пластики, стенописни произведения. Автор е на значимо декоративно-монументално изкуство – десетки пана от камък, метал, техника „сграфито“, както и скулптура на открито. Негови творби са притежание на Националната художествена галерия в София, градските художествени галерии в София, Пловдив, Велико Търново, Добрич, Димитровград, Смолян, Хасково и Харманли, а също на галерии и частни колекции в САЩ, Швейцария и Япония.

В Хасково заедно с Лили Чаушева през 70-те години художникът е проектирал и изработил пана и стенописи, а също чешми от кована мед в Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ и Регионалния музей, Младежкия център, сградата на областната администрация, в тогавашните Селскостопански техникум и училище „Димитър Канев“. Негова е рисунката от далечната 1960 г. на Герганиния извор край Бисер, възстановена по-късно от колеги и приятели на художника. Спомен в родния си край той остави и с красиви чешми, украсени с каменни пластики.

ИзложбаТворческият тандем Чаушеви са автори и на пано, украсило училище в Ташкент, което някогашният Хасковски окръг построи след унищожително земетресение в побратимената столица на Узбекистан.

ИзложбаЛили Чаушева се изявява в областта на декоративно-монументалния текстил. Нейни творби зареждат с красота и богатство на нюанси и цветове правителствени резиденции, домове на културата, луксозни хотели, международни курорти, частни колекции. Нейни гоблени има в Световната организация за защита на интелектуалната собственост в Женева, в Полша, Германия и други страни.

Изложбата ще продължи до 15 април.

Изложба

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button