Регион

Търсят причината за замърсяване на река Банска

Извършват се действия за установяване на причинителя на замърсяването на река Банска по сигнал за умряла риба при димитровградското село Добрич, съобщават от Регионалната инспекция по околната средата и водите – Хасково.

В сигнала се твърди още, че водата в реката е мътна и кафява на цвят. На 22 март вечерта е направена съвместна проверка с представители на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ и Регионална лаборатория – Хасково при ИАОС – София.

Обходени са няколко участъка от Терс дере, който е приток на Банска, поречието на реката при село Клокотница и районът на моста при село Добрич, за където в сигнала е посочено, че са наблюдавани единични екземпляри умряла риба. Извършени са огледи и на няколко животновъдни обекта, разположени по дерето и поречието на реката.

При проверките по поречието на река Банска и Терс дере не са открити източници на отпадъчни води, които да са причинили измирането на рибата, посочват от екоинспекцията.

При огледа на река Банска над и под моста при Клокотница не е установено наличие на умряла риба. Районът около моста при Добрич е огледан в тъмната част на денонощието.

В петък вечер е извършена и инспекция на пречиствателната станция за отпадни води на пивоварния завод в Хасково, която изпуска пречистените води от северната индустриална зона на града в Терс дере. Станцията работи в нормален режим. Изтичащите пречистени води са видимо чисти и бистри. Взета е проба за анализ след пречиствателната станция, като получените резултатите от изпитванията – технологично все още няма резултат само за един от показателите, показват спазване на определените индивидуални емисионни ограничения в комплексното разрешително на обекта, казват още от РИОСВ.

Установени са отложения от животински произход по протежение на Терс дере по време на обхода му. Посетени са два малки животновъдни обекта, разположени непосредствено до брега на дерето, в които в момента няма животни, но са налице натрупвания от тор в близост до дерето и в него. Районът попада в т. нар. нитратно-уязвима зона и за откритите животновъдни обекти ще бъде уведомена ОДБХ – Хасково за предприемане на действия по компетентност за спазване на изискванията за опазване на околната среда от вредните въздействия на животновъдството.

Посетена е и голяма свинеферма, разположена в близост до Терс дере. При проверката на дерето от моста след свинефермата не са установени пресни отложения на тор по дъното или бреговете му. Констатира се още, че торовият отпад от отглеждането на свинете се събира в лагуна, която е в изправност, няма заустваща тръба към дерето. В последните няколко дни лагуната се изчерпва с цистерна и торовата маса се извозва за наторяване на ниви.

В рeка Банска постъпват непречистени битови отпадъчни води от населените места покрай реката, възможно е и залпово замърсяване от малки животновъдни ферми, което да е причина за влошаване на екологичното състояние на дерето и реката, уточняват от РИОСВ.

По време на проверката са взети проби за изпитвания от няколко участъка по поречието на река Банска и Терс дере. Анализът на резултатите от изпитванията на пробите ще даде повече информация и насока за установяване на причината на замърсяването, допълват от екоинспекцията.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Stefan
Stefan
27.03.2024 20:04 20:04

Животните са виновни , това ли измислиха „Държавните служители“
Какво констатираха като огледаха моста около село Добрич в тъмната част на денонощието ????? ……………..
Снимката не е от тази година, а може би от миналото лято. Обиколих реката около село Добрич и никъде не видях водна леща, тя се развива лятото при топла и застояла вода.
Бъдете по-точни и актуални !

Back to top button