Регион

Пуснаха два нови кладенеца за питейна вода в Свиленград

Завърши ремонтът на два кладенеца за питейна вода в землището на Свиленград, до помпена станция „Лъв чешма“, съобщават от общината.

Те бяха инспектирани от кмета арх. Анастас Карчев и управителя на ВиК – Свиленград Атанас Генов. За сондажа и рехабилитацията на кладенците по спешност бяха отпуснати 64 000 лева от общинския бюджет, за да се реши проблемът с недостига на вода и слабото налягане в Свиленград и селата Генералово и Капитан Андреево.

Към съоръженията е монтирана нова помпа със средства на ВиК – Хасково. Установено е, че с включването на кладенците към водоснабдителната мрежа се достига допълнителен дебит от 30 литра вода в секунда към града и селата, което е повече от очакваните 20 литра в секунда. Така Свиленград и районът ще се захранват с питейна вода от 12 кладенеца с общ дебит над 100 л в секунда.

Паралелно с това след обследване на водопроводната система от ВиК е установена и отстранена скрита авария, довела до загуби на вода през последните няколко месеца.

„С всички тези мерки решаваме проблема с дефицита на питейна вода“, заяви Карчев. Тъй като се очаква разрастване на града, а от там и увеличаване на потреблението, общината ще продължи да търси нови резервни водоизточници.

В същото време продължава работата по подмяната на стари водопроводи в Свиленград – в квартал „Младост“ и улиците в района на СУ „Д-р Петър Берон“. В бюджета за тази година са заложени средства и за проектиране на нов напорен водопровод на помпената станция до село Момково, снабдяваща с питейна вода 25 населени места в община Свиленград и съседната община Любимец.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
лист
лист
03.04.2024 17:03 17:03

И как не стига? Там всички пият от собствените си кладенци!

Back to top button