Хасково

Монтират водородна система и фотоволтаици на покрива на Младежкия център

Предстои монтиране на водородна система към котелното стопанство на Младежкия център в Хасково заедно с хибридна фотоволтаична система.

От общината вече обявиха две обществени поръчки. Едната е за доставка, монтаж и пускане в експлоатация на хибридна фотоволтаична система 40 kWp за инсталиране на покрива на Младежкия център. Втората е за монтаж на система за производство на водород по метода електролиза на вода отново за нуждите на общинското предприятие.

Водородната система е технологичното решение за производство на водород и кислород чрез електролиза на вода. Системата позволява на потребителите да произвеждат високо енергийно гориво на място, като така се реализира икономия на конвенционалното си гориво с около 40%. Отделно се намаляват драстично вредните емисии – SO₂ с до 30%, CO₂ с до 30%, NOX с до 25%, PM с 6 до 8 пъти, посочват от общината.

Прогнозната стойност на процедурата за фотоволтаиците е 111 830 лева, а за системата за водород – 234 700 лева без ДДС. Офертите на кандидатите ще бъдат отворени на 16 април.

Дейностите са по проект в партньорство с общините Стамболово и Маджарово. Целта е ограничаване на емисиите от парникови газове, намаляване на зависимостта от енергия от въглеводороди и изкопаеми горива и популяризиране на екологични технологични решения в ежедневието.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Doktora
Doktora
05.04.2024 20:41 20:41

По покривите ДОБРЕ!
Но на черноземни, плодородни почви е МАЛОУМИЕ да се изграждат.

Back to top button