Любопитно

Хор „Орфей“ с награда от международния фестивал „Млади таланти“

Детски хор „Орфей“ при Младежки център – Хасково е удостоен със Специална награда в раздел „Музикално изкуство – класически хорове“ на Международния детски фестивал „Млади таланти“.

Това стана ясно късно снощи от публикувания протокол с решенията на журито в страницата на събитието. Фестивалът се организира ежегодно от Национален дворец на децата и МОН и има за цел да даде сцена за изява на ученици в различни изкуства.

Орфейци са редовни участници в съревнованието и винаги печелят, но тази година впечатлиха журито и то безапелационно им присъди най-голямата награда. С такова отличие са удостоени още само 4 участници във всички направления и възрастови групи, като другите са инструменталисти, възпитаници на музикални училища в страната.

„Децата пяха отлично!“, каза диригентът на детския радиохор Михаела Котева, член на журито. Тази сутрин Елена Цветкова е била лично поздравена и от другия журиращ – маестро Любомир Денев – младши, диригент на детска филхармония „Пионер“ – София. „Поздравявам Ви за това, което правите с децата! Стил, звучност и невероятна интерпретация на всички произведения. При това напълно в синхрон със съвременните тенденции в хоровото пеене! От роклите до интонацията – всичко беше прекрасно!“, с тези думи именитият диригент и композитор е оценил представянето на хасковските таланти.

Творческият екип, подготвил орфейци за успеха е Елена Цветкова – диригент, Вили Костадинова – хормайстор и Ирен Капеловска – корепетитор.

ХорТова участие постави началото на априлския маратон на орфейци. Следващата изява е на 13 април в Ямбол. Там концертният състав ще участва в инициативата „България пее“ заедно с хорове от Пловдив, Бургас и Стара Загора.

Както Haskovo.info писа, на 17 април най-малките певци от подготвителния хор ще се представят пред хасковска публика в концерта „Децата на Хасково пеят“. На 18 април най-големите певици от младежката формация ще участват в концерт, организиран от РИОСВ и посветен на Деня на земята. На 19 април целият концертен състав ще излезе на сцената на Младежкия център в още един концерт от инициативата „България пее“ заедно с вокален ансамбъл „Орфей+“ – Хасково и смесен хор „Славей“ от Харманли.

На 20 април част от подготвителния състав ще се състезава в Панагюрище в Национален конкурс за млади изпълнители на патриотична песен „Родолюбие“. Априлският маратон ще завърши на 29 април, когато сборна формация от „Орфей“ и „Орфей+“ ще пее на сцената на ДКТ „Иван Димов“ във великденския концерт на камерен оркестър при община Хасково.

Това са 6 концерта с разнообразна програма за 30 дни. Ще бъдат направени и премиерите на две песни на хасковска сцена.

Три концерта в Хасково от националната инициатива „България пее“

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button