Хасково

Липса на кворум провали заседание на водната асоциация, ВиК е заложило 1.2 млн. лв. за ремонти

Липса на кворум провали заседанието на общото събрание на Асоциацията по ВиК в областната администрация в Хасково.

Част от общините не изпратиха свои представители. Присъстваха 53.14% от членовете, при нужните за кворум 66.67%.

Областният управител Гинка Райчева не откри заседанието и отправи покана за резервната дата 17 април от 11 часа в зала „Марица“.

В дневния ред са Годишният отчет за дейността на Асоциацията по ВиК за 2023 г., Отчет за изпълнението на бюджета й през миналата година, Бюджетът на Асоциацията за 2024 г. и Подробна инвестиционна програма на ВиК – Хасково за 2024 г.

ЗаседаниеУправителят на ВиК – Хасково Божидар Желязков коментира пред медиите, че инвестиционната програма е изготвена съобразно договор между дружеството и Асоциацията по ВиК през 2016 г. До 2030 г. са заложени инвестициите по години, които ВиК трябва да изпълни. „По необясними за мен причини след 2025 и 2026 г. тези инвестиции намаляват“, каза Желязков.

През тази година са заложени 1 201 000 лева за реконструкция на водопровода зад бензиностанция ОМВ в Хасково, подмяна на стари помпени агрегати, спирателни кранове, арматури, реконструкции на помпени станции. „Загубите на вода са свързани с инвестициите, колкото повече се подменят стари съоръжение, загубите намаляват – сега са около 68%, а средно за страната са 60%“, посочи шефът на ВиК.

Той отчете, че за 2023 г. дружеството е преизпълнило инвестиционната си програма с близо 40%, като при заложени 1 300 000 лева са извършени ремонти за над 1 800 000 лева със собствени средства. „Съзнавам, че тези пари никога не са достатъчни, тъй като проблемите са натрупани с десетилетия, а трябва многомилионни инвестиции за подмяна на ВиК съоръженията в цялата област. Затова съвместно с общините като собственик на активите им сме принудени да търсим инвестиции от всякакъв характер“, коментира Желязков.

Той отбеляза, че за пръв път в своята история ВиК – Хасково има възможността да бъде бенефициент по Оперативна програма „Околна среда“ и ще се кандидатства за малко над 100 млн. лв., които да бъдат инвестирани в изграждане на ВиК системи и съоръжения в областта.

Програмата обхваща само населени места с над 10 000 еквивалент жители. В областта това са Хасково, Димитровград, Харманли и Свиленград. Включени са скъпоструващи съоръжения основно пречиствателни станции за питейни и отпадъчни води.

„Например в Хасково е предвидена реконструкция на основната помпена станция Ябълково, която захранва половината град с вода и е в лошо експлоатационно състояние, пречиствателната станция за питейни води, която е спряна преди 10 г. Там предвиждаме пълна реконструкция и така да бъдат решени проблемите със замътняването и с черната вода. Планираме реконструкция на малка част от водопроводната мрежа на града, която е най-амортизирана“, допълни Божидар Желязков.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Махаленец
Махаленец
11.04.2024 10:49 10:49

При 68 процента загуби сами си направете сметка, колко е реалната цена на кубик вода. Ние им плащаме загубите. Това са 3/4ти. Т.е кубик вода е не повече от 1.50лв. Безхаберие и безочливост. 60% за страната. Това, което социалистите построиха верно, не можем боядиса.

Back to top button