Хасково

Умъртвяват 25 000 кокошки заради огнище на птичи грип в Хасково

Огнище на птичи грип в землището на Хасково обявиха от Българската агенция по безопасност на храните.

Причинителят на болестта е установен на 10 април в птицевъден обект за отглеждане на над 25 000 кокошки носачки.

Около засегнатия животновъден обект са определени 3-километрова предпазна зона, в която попадат квартал „Изгрев“ и Източната промишлена зона на Хасково и 10-километрова наблюдавана зона около огнището, в която попадат останалите квартали на Хасково, селата Клокотница, Манастир, Малево, Стамболийски, Динево, Подкрепа и Узунджово, както и димитровградските села Крепост, Черногорово и Воден.

С цел ограничаване на заболяването и недопускане на неговото разпространение ще се предприемат действия за умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обекта, допълват от Агенцията по храните.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, продукти и странични животински продукти, добити от тях, фураж за птици, както и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обекта.

Птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве, уточняват от БАБХ.

Haskovo.info припомня, че последният случай на птичи грип в региона беше установен в края на февруари във ферма с 40 000 кокошки край димитровградското село Черногорово.

Огнище на птичи грип във ферма с 40 000 кокошки край Черногорово

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button