Хасково

Изтеглят от пазара яйца от фермата с птичи грип край Хасково

Предстои изтегляне на яйцата от фермата край Хасково, в която беше констатирано огнище на птичи грип, съобщи директорът на ОДБХ д-р Георги Илиев на областната епизоотична комисия.

Експерти ще проследят 28 дни назад, в които търговски обекти има яйца от въпросната птицеферма и те ще бъдат насочени към екарисаж. Специалистите напомниха, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве.

Haskovo.info припомня, че огнището на птичи грип беше обявено вчера от Агенцията по храните. Сигналът е подаден във вторник от собственика на птицефермата с над 25 000 кокошки носачки заради висока смъртност. Взети са проби за изследване, които са установили заразата.

Птичи грип
Георги Илиев

Птицевъдният обект се намира в Идимирлийската кория в землището на Хасково. Последният случай в областта беше от края на февруари във ферма с 40 000 кокошки край димитровградското село Черногорово. И двата са на един собственик. Той ще бъде обезщетен от държавата на пазарни цени.

Започва умъртвяването на кокошките, като вече е определена площадка за загробване в близост. Очаква се дейностите да приключат възможно най-скоро, след което да бъде извършена дезинфекция. Извършва се епизоотично проучване.

Птичи грипОколо засегнатия животновъден обект са определени 3-километрова предпазна зона, в която попадат квартал „Изгрев“ и Източната промишлена зона на Хасково и 10-километрова наблюдавана зона около огнището, в която попадат останалите квартали на Хасково, селата Клокотница, Манастир, Малево, Стамболийски, Динево, Подкрепа и Узунджово, както и димитровградските села Крепост, Черногорово и Воден. В по-широката зона попадат големи птицеферми, където предстои зачестен контрол. Всички са запознати с мерките за биосигурност.

Птичи грипИлиев подчерта, че една от най-важните мерки, които трябва да се вземат е хората да отглеждат птиците си на закрито. Кметовете пък трябва своевременно да уведомяват ОДБХ при сигнали за умрели диви птици.

Това е осмият случай на огнище на птичи грип в страната, като за сравнение през миналата година те са били 11, като са умъртвени 1 350 000 птици.

Умъртвяват 25 000 кокошки заради огнище на птичи грип в Хасково

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button