Хасково

Първа поликлиника в Хасково получи рентген, който не може да ползва

ДКЦ 1 в Хасково е сред заведения за доболнична помощ в страната, които наскоро са получили централизирано от здравното министерство мобилни рентгенови апарати „Кугел“, които обаче не могат да ползват.

Управителят на Първа поликлиника д-р Ясен Янев коментира пред Haskovo.info, че заявката за апаратурата е направена още преди 2 г. и половина във връзка с ковид ситуацията. При тогавашната извънредна ситуация мобилният рентген е можел да се ползва, но сега наредбите не го позволяват.

Мобилният рентген се мести от стая в стая и се ползва при болни, които не могат да отидат до стационарен рентген, който обаче е по-качествен. Пациентите в поликлиниката сега са средно тежки и могат да се обслужват от лицензирания стационарен рентген там.

Сложност представлява лицензирането на мобилния рентген пред Агенцията за ядрена регулация. Причината е, че апаратът се мести по стаите, които са без защита от лъчението за персонала и пациентите. „Употребата на мобилния рентген е под въпрос, освен ако не настъпят нови форсмажорни ситуации“, допълни д-р Янев.

Рентгенът е пристигнал в пакет с други два апарата, които обаче вече се ползват. Става въпрос за ЕКГ и мобилен стерилизатор за инструменти.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Веселина Николова
Веселина Николова
12.04.2024 11:36 11:36

Дайте го на Втора поликлиника, там е и Трета поликлиника. Вие си имате рентген.

Back to top button