Хасково

Съдът отмени глобата от 5000 лева заради мотопистата

МотопистатаХасковският районен съд отмени наказателното постановление на ДНСК – София, с което миналата година на община Хасково бе наложена глоба от 5000 лева за това, че подстъпите, свързващи главния път с мотопистата край града са незаконни.

Haskovo.info припомня, че през януари тази година първоначално Районен съд – Хасково отказа да образува дело по жалбата на кмета, тъй като според Закона за устройство на територията наказателни постановления, с които е наложена имуществена санкция на юридически лица и еднолични търговци до 5 000 лв. включително, не подлежат на обжалване.

МотопистатаМесец по-късно обаче Хасковският административен съд върна делото за ново разглеждане. Мотивът – Законът за устройство на територията е в нарушение с Хартата на основните права на ЕС.

Така Районен съд – Хасково възобнови делото. По време на заседанията бяха разпитани петима свидетели. Трима от тях бяха служители на РДНСК. Те заявиха, че през август миналата година са направили проверка на мотопистата по сигнал на Областно пътно управление след сформиране на междуведомствена комисия от Областна администрация. Строителните експерти са констатирали незаконен строеж – двете пътни връзки към мотопистата и земно-насипна площадка с размери 100х150 метра.

МотопистатаПоказания дадоха и бивши състезатели и организатори на мотосъстезанията през 80-те години – Димчо Латев и Веселин Траянов. Двамата бяха категорични, че и тогава и сега подходите към мотопистата са си едни и същи и нищо не се е променяло през годините.

Бе назначена и тройна съдебно-техническа експертиза, която да отговори на въпросите дали подходите към мотопистата са законни и кога са построени. Заключението на специалистите е, че за свързването на мотопистата с главния път е използван съществуващ полски път

Това е второто дело, свързано с законността на подходите към мотопистата, което община Хасково печели на първа инстанция. Първото дело се гледаше в Административния съд, който определи, че подходите към мотопистата не са незаконни.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
ppp
ppp
11.07.2012 16:37 16:37

Няма институция която да санкционира царят на Хасково.

Back to top button