Хасково

Полицията и пожарната с мерки за опазване на селскостопанската продукция

Полицията и пожарната в Хасковска област предприемат действия по опазване на селскостопанската продукция, съобщават от областната дирекция на МВР.

Предстоят срещи с кметовете, председателите на земеделски кооперации, управителите на фирми и земеделски производители за уточняване на конкретни стъпки по охраната на масивите и складовите бази за съхранение на прибраната продукция. При необходимост ще бъде осигурено засилено полицейско присъствие и в районите с обособени пунктове за изкупуване.

Ще се провеждат системни проверки на пътни превозни средства, транспортиращи селскостопанска продукция, както и засилен контрол от страна на пътните полицаи за контрол на превоза на товари и хора, наети за събиране на реколтата.

С настъпването на летния сезон се увеличава риска от възникване на пожари в горския и земеделския фонд. Потенциални причинители на пожари могат да се окажат пастири, козари, пчелари, ловци, туристи, собственици на вилни и земеделски имоти – всички, които палят открит огън. Запаленият в сухи треви и стърнища огън, лесно може да обхване намиращи се в съседство горски площи, трайни насаждения, стопански сгради, вилни и жилищни постройки, предупреждават от полицията.

В тази връзка от Районните служби за пожарна безопасност и защита на населението припомнят, че е абсолютно забранено паленето на огън в стърнища, сухи треви по слогове, поляни и крайпътни ивици, както и изгарянето на отпадъци извън определените за това площадки.

Безотговорно и лекомислено е запалването на стърнищата след жътва и на старата суха трева по пасищата, за да се осигури свежа паша. Нарушителите на тази забрана се наказват с глоба по Закона за МВР, ако с действията си не са причинили материални щети, за които да носят наказателна отговорност. Трябва да се осигури техническата изправност на селскостопанската техника. Кметовете на населени места имат ангажимента за разораване на негорима ивица около гробищни паркове и сметища.

Пожарникарите предупреждават:

• Да не се пали огън на открито във ветровито време. Вятърът способства за бързо разпространение на пожара и това е особено опасно, ако е в близост до горски масив или стопански постройки.
• Паленето на огън и в селските дворове също крие сериозна опасност, поради плътното застрояване в граничещите със съседите места.
• В никакъв случай де не се пали огън в междублоковите пространства, където са паркирани много автомобили, както и в близост до бензиностанции и газстанции, складове за леснозапалими и горими течности.
• Да не се допуска паркирането на превозни средства и нощуването им покрай пътища, които минават в близост до складиран фураж, покрай посевите или през тях от настъпване на восъчна зрялост до прибирането на реколтата.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button